10 Shenjat e Shtatzanise Para Ciklit

0
1188
shenjat e shtatzanise para ciklit
Shenjat e Shtatzanise Para ciklit

Një nga shenjat e shtatzanise para ciklit me te dukshmet ëshët kur nuk ju vijnë periodat, pra menstruacionet. Por nuk është e vetmja. Një vezë pllenohet dhe ngulitet në muret e mitrës mjaftë kohë përpara kohës kur duhet të ju vijnë periodat. Ju jeni shtatzënë në momentin që ndodh implantimi. Kur keni kaluar disa ditë ose javë në shtatzëni, trupi sigurisht fillon të japë shenjat e shtatzanise para ciklit edhe para datës së menstruacioneve.

Simptomat e pllenimit përgjithësisht shfaqen gjatë javës së parë të pllenimit. Megjithatë, nënat e ngazëllyera dhe të shqetësuara nuk i vërejnë ato. A ka ndonjë mënyrë për të ditur se jeni shtatzënë edhe para para se ciklit (menstruacioneve)? Lexo shenjat e shtatzanise para ciklit.

Simptomat dhe Shenjat e Shtatzanise Para Ciklit

Testi i shtatzënisë është padyshim mënyra më e saktë për të vlerësuar nëse jeni shtatzënë. Megjithatë, përjetimi i disa simptomave të zakonshme mund të zbulojë ato shenjat e shtatzanise para ciklit ose thënë ndryshe para kohës kur prisni të keni menstruacionet dhe ato nuk vijnë. Këtu është një listë e disa simptomave të hershme të shtatzënisë, të cilat mund të ndihmojnë në vlerësimin nëse jeni shtatzënë, gjersa mezi prisni derisa të bëni testin e shtatzanise.

1. Implantim, gjakderdhje dhe ngërçe barku

Ngërçet menstruale, gjakderdhje e lehtë dhe njollosje (njolla gjaku) përgjithësisht të quajtura gjakderdhje implantuese janë një nga shenjat e shtatzanise para ciklit të dukshme. Veza e fekonduar lidhet me murin e mitrës duke rezultuar në implantim.

Nëse keni një cikël të rregullt menstrual, atëherë shenjat e gjakderdhjes së implantimit do të ndodhin një javë apo më shumë para ciklit (menstruacioneve). Mund të zgjasë për disa orë apo edhe disa ditë. Mund të duket si pak njolla gjaku në të brendshmet. Megjithatë, shikoni për shenja të gjakderdhjes së rëndë, shenj e cila mund të tregoj ose dështimin e shtatzanise ose vetë periodat (fillimi e ciklit të ri menstrual).

2. Ngritje të Temperaturës Basale të Trupit

Shpesh më i saktë se sa pjesa tjetër e simptomave, temperatura e trupit bazal duhet të monitorohet për disa muaj për të kuptuar një ndryshim të dukshëm. Para ovulimit, temperatura e trupit rritet dhe kthehet në normale pas ciklit tuaj të periudhës. Por gjatë shtatzënisë, temperatura bazike e trupit tenton të qëndrojë e ngritur përgjatë gjithë shtatzënisë.

Me ndodhjen e implantimit, trupi po bëhet gati për të akomoduar një jetë të re në sistem, gjë që rezulton në një temperaturë më të lartë. Nëse temperatura e trupit tuaj është në rritje për më shumë se 20 ditë pas ovulimit, atëherë ajo shënon fillimin e një udhëtimi të ri, pra edhe kjo është një nga shenjat e shtatzanise para ciklit.

3. Gjinj të Rënd, Butë dhe Lehtë të Lënduar

Gjinj të Rënduara, të butë dhe dhembshëm në prekje, si dhe maje të gjinjve të nxira (errësuar) janë po ashtu një nga shenjat e shtatzanise para ciklit, dmth para se prisni tu vijnë menstruacionet. Me rritjen e niveleve të estrogjenit pas pllenimit, gratë kanë gjinj ndihen të lënduar, të plotë dhe ndjejnë dhimbje akute. Thithka fillojnë të duken më të errëta dhe të kruhen, therin dhe sëmbojnë. Pastaj përsëri, këto simptoma nuk janë shumë ndryshme nga shenjat para-menstruale, por ndryshimi është se këto vazhdojnë edhe pasi të keni kaluar kohën kur periodat (menstruacionet) është dashur të vijnë.

4. Lodhje dhe Plogështi

Ndryshimet hormonale ju krijojnë plogështi dhe lodhje të vazhdueshme gjatë gjithë kohës. Shterja e energjisë dhe përgjumja janë shenja të hershme të shtatzënisë. Është shumë normale të ndiheni të lodhur edhe pas kryerjes së punëve të vogla. Nivelet e progesteronit duhet të fajësohen për një tendencë në rritje për të fjetur dhe do të zgjasë përgjatë gjithë tremujorit të parë. Trupi gjithashtu fillon të prodhojë më shumë gjak për të mbështetur rritjen e fetusit, gjë që rezulton në shtimin e lodhjes. Kjo mund të luftohet me një dietë të shëndetshme të pasur me minerale, vitamina, hekur dhe shumë lëngje.

5. Përzierjet

Përzierjet apo vjelljet, një simptomë shumë e zakonshme, shpesh e quajtur “sëmundja e mëngjesit” është një simptomë e dukshme dhe mund të tregojë se jeni shtatzënë. Brenda disa ditëve pas pllenimit, mund të filloni të ndiheni i shqetësuar dhe të keni përzierje. Për shkak të rritjes së niveleve të estrogjenit dhe progesteronit, ju mund të zgjoheni çdo ditë dhe të ndjeni nevojën për të vjellë.

Përzierja nuk duhet domosdoshmërisht të ndodhë në mëngjes, mund të shfaqet në çdo kohë dhe të zgjasë gjatë gjithë ditës dhe të qëndrojë përreth gjithë tremujorëve. Kjo shenj, si një nga shenjat e shtatzanise para ciklit, përjetohet nga rreth 80% e grave shtatzëna. Ashpërsia e sëmundjes në mëngjes ose simptoma të përzierjes ndryshojnë nga një grua në tjetër, por 50% e grave shtatzëna ndjejnë përzierjet brenda gjashtë javëve të shtatzënisë ose edhe më herët.

6. Dëshirat të Ushqimit, Gërdit dhe ndjeshmëria ndaj erërave

Hormonet e shtatzënisë luajnë një rol të rëndësishëm në marrjen e vëmendjes së ushqimit tuaj të preferuar dhe gjithashtu mund të shkaktojnë një urrejtje ndaj erërave të caktuara. Ndjeshmëria e papritur dhe e ndjeshme ndaj erërave, shijeve të mprehta dhe gërdit ushqimore ndodhin gjatë javëve fillestare pas pllenimit dhe mund të zgjasin gjatë tërë shtatzënisë. Disa nëna ju humb edhe oreksi para kohës së ciklit

7. Fryrje dhe Ndjenja e Ngushtësisë

Një nga simptomat më të përhapura, pra një nga shenjat e shtatzanise para ciklit, është fryerja bloating ose therje e tërheqje stomaku. Këto janë rezultat i rritjes së progesteronit. Niveli i rritur i hormoneve pengon tretjen, duke kapur gazin në zorrët. Një stomak i spikatur mund të shtrëngojë rrobat rreth mjedisit dhe tu jap siklet. Fryrja mund të çojë në gazra të pakëndshme dhe gogësima. Ushqimi i shëndetshëm dhe pjesët e kontrolluara të marrjes së ushqimit mund të ndihmojnë në trajtimin e ndonjë shqetësime.

Pyetje dhe Përgjigje rreth Shenjave të Shtatzanisë

Py: Cilat Janë Disa nga Shenjat e Shtatzanise Para Ciklit

Këto janë:

? Mungesa e periodave
? Të përziera (vjelljet)
? Urinim i shpeshtë
? Gjinjtë e butë dhe të fryrë
? Lodhje/Plogështi
? Disponim të luhatshëm
? Dëshira për ushqim
? Rritja e ndjenjës së nuhatjes
? Njolla gjaku dhe ngërçe të lehta
? Probleme me tretjen

Q2. Sa herët mund të fillojnë simptomat e shtatzënisë?

Simptomat e shtatzënisë mund të fillojnë që në 10 ditë pas fekondimit kur veza e fekonduar së pari ngjitet në rreshtimin e mitrës. Kjo mund të shkaktojë njolla gjaku të lehta/zbehta. Simptoma të tjera, si gjinjtë e butë dhe ndjeshmëria ndaj nuhatjes, mund të shfaqen gjithashtu.

Q3. Si mund ta dalloj nëse jam shtatzënë pas 1 jave?

Ju mund të vëreni disa njolla të lehta gjaku kur ndodh implantimi, ose mund të keni shenja të tjera të hershme të shtatzënisë, si ndjeshmëria e nuhatjes, lodhja dhe ndjeshmëria e gjoksit.

Q4. A mund të ndiheni shtatzënë pas 2 ditësh?

Jo, duhen të paktën pesë ditë që preembrioni të implantohet në mukozën e mitrës. Ju do të vini re shenjat e shtatzënisë vetëm pasi të ketë përfunduar implantimi.

Këtu mund të lexoni edhe një artikull tjetër për shenjat e shtatzanise para ciklit.

Burimi

Sherohu.com është website qëllimi i së cilës është që të shpërndajmë tek shqipfolësit informacione rreth një jete më të mirë dhe më të shëndetshme. Artikujt në këtë faqe nuk duhen të merren si këshill përfundimtare, këshilloheni që gjithmonë të konsultoheni me mjekun tuaj para se të veproni. Ju urojmë shëndet dhe çdo të mirë.

Pyet dhe Komento këtu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.