30 Minuta në Javë ulin Rrezikun e Vdekjes nga të Gjitha Shkaqet

0
454

A mund ngritja e peshave (peshëngritja) të na qoj në jetëgjatësi? Sipas hulumtimeve të fundit nga Japonia, përgjigja është PO. Një përmbledhje sistematike në shkallë të gjerë nga Departamenti i Mjekësisë dhe Shkencës në Sportet në Ushtrime në Universitetin Tohoku shikoi lidhjen midis aktiviteteve për forcimin e muskujve dhe rrezikut të vdekshmërisë në sëmundjet jo ngjitëse.

Ky rishikim ndoqi 16 studime të ndryshme nga e gjithë bota për të përcaktuar nëse kishte një lidhje midis aktiviteteve për forcimin e muskujve dhe shëndetit të përgjithshëm.

Aktiviteti fizik si matës i shëndetit

Pasiviteti fizik është një çështje e rëndësishme shëndetësore në të gjithë globin, duke çuar në norma më të larta të obezitetit dhe përkeqësim të shëndetit në shumë vende.

Gjerësa mjekët dhe shkencëtarët në të gjithë botën kanë deklaruar gjithmonë se ushtrimi është i shëndetshëm, ky studim shqyrtoi në mënyrë specifike ushtrimet për forcimin e muskujve, si ngritja e peshave ose përdorimi i shiritave të rezistencës.

Ushtrimet aerobike, ose ushtrimet që rrisin rrahjet e zemrës, janë studiuar shumë për përfitimet e tyre shëndetësore vitet e fundit. Megjithatë, ushtrimet për forcimin e muskujve shpesh shtyhen anash si variabli më pak i rëndësishëm.

Ky studim në shkallë të gjerë mund të ndryshojë mënyrën se si mjekët dhe shkencëtarët mendojnë për ushtrimet aerobike dhe për forcimin e muskujve për sa i përket përfitimeve shëndetësore.

Përfitimet e ngritjes së peshave

Studiuesit zbuluan se aktivitetet për forcimin e muskujve shoqëroheshin me një rrezik 10-17% më të ulët të vdekshmërisë nga disa sëmundje jotransmetuese.

Pra, çfarë është një sëmundje jo ngjitëse? Me fjalë të thjeshta, është një sëmundje që nuk është ngjitëse.

Shembuj të sëmundjeve jo të transmetueshme që studiuesit studiuan në mënyrë specifike përfshijnë sëmundjet kardiovaskulare, kancerin dhe diabetin.

Studiuesit zbuluan se afërsisht 30-60 minuta në javë aktivitete për forcimin e muskujve mund të çojnë në një ulje të vdekshmërisë. Kjo do të thotë se thjesht një seancë ngritjeje peshe në javë mund të zvogëlojë rrezikun e vdekshmërisë deri në 17% nga sëmundjet e lartpërmendura.

Përfshirja e ngritjes së peshave në rutinën tuaj javore

Ashtu si çdo formë e re e aktivitetit fizik, është më mirë të filloni ngadalë dhe lehtë, dhe më pas të shkoni drejt rutinave më të vështira dhe më të gjata. Përfshirja e ushtrimeve aerobike dhe të forcimit të peshës në rutinën tuaj javore mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit tuaj të përgjithshëm fizik dhe mendor.

Nëse palestra ju frikëson, atëherë provoni disa ushtrime me pesha të lira apo edhe sende që keni rreth shtëpisë tuaj. Mallrat e konservuara, librat dhe madje edhe kanat e qumështit mund të veprojnë si pesha perfekte për shumë ushtrime.

Burimi

Sherohu.com është website qëllimi i së cilës është që të shpërndajmë tek shqipfolësit informacione rreth një jete më të mirë dhe më të shëndetshme. Artikujt në këtë faqe nuk duhen të merren si këshill përfundimtare, këshilloheni që gjithmonë të konsultoheni me mjekun tuaj para se të veproni. Ju urojmë shëndet dhe çdo të mirë.

Pyet dhe Komento këtu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.