5 Simptomat e Problemeve të Mëlçisë që Zbulojnë Këmbët Tuaja

0
438

Ju ndoshta nuk mendoni për mëlçinë tuaj çdo ditë, por është e vështirë për të filtruar gjakun, për të hequr mbeturinat dhe për të prodhuar biliare – ndër funksione të tjera thelbësore. Kur mëlçia juaj sëmuret ose lëndohet, mund të ndikojë në pjesë të tjera të trupit tuaj dhe të rrezikojë shëndetin tuaj.

Në posting e sotëm, ne do të shqyrtojmë 5 mënyra se si këmbët tuaja mund t’ju tregojnë për një problem me mëlçinë tuaj dhe kur është koha për të thirrur mjekun. Pra, nëse jeni gati, le të hyjmë në të!

Nën 5. Ënjtje.

Cirroza e mëlçisë është një term mjekësor që përdoret për të përshkruar dhëmbëzat në fazën e vonë të mëlçisë. Kjo gjendje kronike mund të shkaktohet nga lëndimet, sëmundjet, abuzimi me alkoolin dhe barnat me recetë.

Fatkeqësisht, cirroza e mëlçisë nuk shfaq gjithmonë simptoma. Një shenjë paralajmëruese më pak e njohur e cirrozës së mëlçisë është ënjtja në këmbë, këmbë ose kyçe.

Kjo ndodh sepse rritja e presionit në venën porta mund të shkaktojë grumbullimin e lëngjeve në këmbë dhe në bark. Vena portale është anija kryesore që derdh gjakun nga zorrët, fshikëza e tëmthit, pankreasi dhe shpretka në mëlçi.

Individët me cirrozë të mëlçisë mund të vuajnë gjithashtu nga lodhja, humbja e oreksit, humbja e peshës, verdhëza, vjellja dhe gjakderdhja ose mavijosje. Disa shenja paralajmëruese shtesë mund të përfshijnë zhvillimin e venave të ngjashme me merimangën në lëkurë, skuqje në pëllëmbët e duarve, kruajtje të lëkurës dhe më shumë.

Përveç cirrozës, një grumbullim i lëngjeve në këmbët, kyçet ose këmbët tuaja, mund të jetë gjithashtu një simptomë e një prej disa kushteve të lidhura me mëlçinë: hepatiti B, hepatiti C, sëmundja e mëlçisë dhjamore, apo edhe kanceri i mëlçisë, sipas ekspertëve në. Klinika e Cleveland.

Nën 4. Ngërçet e muskujve.

Kur bëhet fjalë për shenjat e zakonshme të cirrozës së mëlçisë, ngërçet e muskujve zakonisht NUK janë një prej tyre. Megjithatë, një studim i vitit 2014 i botuar në The American Journal of Medicine, zbuloi se 67 për qind e pjesëmarrësve me cirrozë, përjetuan ngërçe të muskujve tre muaj para studimit.

Sipas studiuesve, ngërçet e muskujve shoqëroheshin me ulje të ndjeshme të cilësisë së jetës në pacientët e diagnostikuar me cirrozë.

Është ende e paqartë pse pacientët me cirrozë në studim vuanin nga ngërçet e muskujve. Studiuesit sugjerojnë se një çekuilibër neurologjik, muskulor, endokrin ose elektrolit mund të jetë një shkak i besueshëm.

Nën 3. Dhimbje kyçesh.

Dhimbja e kyçeve në këmbë ose në ndonjë pjesë tjetër të trupit tuaj mund të shkaktohet nga një sërë arsyesh të ndryshme. Ndonjëherë, mund të shkaktohet nga hepatiti viral, një lloj inflamacioni i mëlçisë që mund të ndodhë si infeksione akute ose si një gjendje kronike.

Nëse dhimbja juaj e kyçeve është për shkak të hepatitit viral, do të vini re simptoma të tjera duke përfshirë lodhje, të përzier, të vjella, dhimbje barku, ulje të oreksit, lëkurë të verdhë, urinë të errët dhe dobësi të përgjithshme.

Dhimbja e kyçeve mund të vijë si nga sëmundja që çon në cirrozë, ose cirroza mund të përkeqësojë dhimbjen nga kushtet ekzistuese. Për shembull, nëse keni sëmundje të mëlçisë yndyrore (mëlçia dhjamore) dhe jeni obezë, mund të keni edhe osteoartrit, thotë Klinika e Cleveland. Dhe cirroza përkeqëson dhimbjen e kockave dhe kyçeve. Cirroza gjithashtu shkakton inflamacion në të gjithë trupin tuaj, gjë që mund të çojë në dhimbje të përgjithshme.

Nën 2. Njolla në këmbë ose në krahë.

Sipas një raporti të botuar në 2009 në Cleveland Clinic Journal of Medicine, ndryshimet në lëkurë janë shpesh e dhëna e parë që një person mund të ketë probleme me mëlçinë. Dhe aftësia për të njohur këto shenja është thelbësore për diagnostikimin e hershëm të sëmundjeve të mëlçisë.

Një simptomë e tillë e lëkurës janë njollat Bier (Bier spots), të cilat karakterizohen nga njolla të bardha me formë të çrregullt ose me lara që mund të zhvillohen në këmbë, krahë ose duar.

Shumica e rasteve të njollave Bier janë beninje dhe nuk kanë arsye për shqetësim. Megjithatë, është ende një ide e mirë që të konsultoheni me mjekun tuaj nëse i vëreni ato, veçanërisht nëse keni ndonjë simptomë tjetër të zakonshme të mëlçisë.

Nën 1. Thithje shpimi gjilpërash ose mpirje.

Njerëzit me probleme të mëlçisë mund të përjetojnë ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje në këmbë. Kjo mund të jetë për shkak të një infeksioni të hepatitit C, sëmundjes alkoolike të mëlçisë ose diabetit. Diabeti është më i zakonshëm tek njerëzit me probleme të mëlçisë, sepse mëlçia rregullon nivelet e glukozës. Secila nga këto gjendje mund të shkaktojë neuropati periferike, e cila dëmton nervat jashtë trurit dhe palcës kurrizore.

Këtu pra keni pesë mënyrat se si këmbët dhe shputat tuaja mund të sinjalizojnë probleme të mëlçisë. Kërkoni trajtim mjekësor nëse ndonjë nga këto simptoma nuk largohet pas disa ditësh trajtimi në shtëpi

Për të mbështetur mëlçinë tuaj, në mënyrë që të mos punojë aq shumë gjatë procesit të detoksifikimit, shmangni ushqimet inflamatore dhe zëvendësojeni me ushqime anti-inflamatore në dietën tuaj.

Si gjithmonë, ky post është edukative dhe nuk përbën këshilla mjekësore; nuk jemi mjekë.

Nëse ju ka pëlqyer ky post, Pëlqeje dhe Shpërndaje.

Burimi

Sherohu.com është website qëllimi i së cilës është që të shpërndajmë tek shqipfolësit informacione rreth një jete më të mirë dhe më të shëndetshme. Artikujt në këtë faqe nuk duhen të merren si këshill përfundimtare, këshilloheni që gjithmonë të konsultoheni me mjekun tuaj para se të veproni. Ju urojmë shëndet dhe çdo të mirë.

Pyet dhe Komento këtu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.