Ibuprofeni mund të shkaktojë dëmtim të përhershëm të veshkave nëse e bëni këtë

0
62
ibobrufeni

Sipas nje studimi të ri, kushdo që merr një diuretik dhe një frenues të sistemit renin-angiotensin (RSA) për presionin e lartë të gjakut duhet të jetë i kujdesshëm me marrjen ibuprofenit.

Diuretikët dhe frenuesit RSA zakonisht përshkruhen së bashku për njerëzit me hipertension dhe janë në dispozicion nën emra të ndryshëm të markave farmaceutike. Ilaçet kundër dhimbjeve si ibuprofeni janë në dispozicion pa recetë në shumicën e farmacive dhe dyqaneve.

Studiuesit në Universitetin e Waterloo-s përdorën prova të ilaçeve të simuluara me kompjuter për të modeluar ndërveprimet e tre ilaçeve dhe ndikimin në veshka. Ata zbuluan se te njerëzit me profile të caktuara mjekësore, kombinimi mund të shkaktojë dëmtim akut të veshkave, i cili në disa raste mund të jetë i përhershëm.

“Nuk është se të gjithë ata që marrin këtë kombinim ilaçesh do të kenë probleme,” tha Anita Layton, profesoreshë e matematikës së aplikuar në Waterloo dhe Kanada 150 Research Chair në Biologjinë dhe Mjekësinë matematikore. “Por hulumtimi tregon se është mjaft problem që kërkon të tregoni kujdes.”

Provat e barnave të simuluara me kompjuter mund të prodhojnë shpejt rezultate që do të zgjasin shumë më shumë në provat klinike njerëzore. Layton dhe ekipi i saj përdorin matematikën dhe shkencat kompjuterike për t’u dhënë mjekëve një fillim në krye me çështje si ndërlikimet e drogës.

Hulumtimi, në këtë rast, gjithashtu mund të flasë drejtpërdrejt me shumë njerëz që po marrin ilaçe për hipertension dhe mund të kërkojnë një qetësues me ibuprofen pa u menduar shumë.

“Diuretikët janë një familje ilaçesh që e bëjnë trupin të mbajë më pak ujë,” tha Layton. “Të qenit i dehidratuar është një faktor kryesor në dëmtimin akut të veshkave, dhe më pas frenuesi RAS dhe ibuprofeni godasin veshkën me këtë goditje të trefishtë. Nëse ndodh që jeni duke marrë këto barna për hipertensionin dhe keni nevojë për një qetësues kundër dhimbjeve, merrni parasysh acetaminofenin në vend të tyre.

Burimi

Sherohu.com është website qëllimi i së cilës është që të shpërndajmë tek shqipfolësit informacione rreth një jete më të mirë dhe më të shëndetshme. Artikujt në këtë faqe nuk duhen të merren si këshill përfundimtare, këshilloheni që gjithmonë të konsultoheni me mjekun tuaj para se të veproni. Ju urojmë shëndet dhe çdo të mirë.

Pyet dhe Komento këtu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.