Mëlçia e Dhjamosur (Hepatic Steatosis)

0
51
melcia e dhjamosur

Mëlçia e Dhjamosur – Çfarë është sëmundja e mëlçisë së dhjamosur?

Sëmundja e mëlçisë dhjamore do të thotë që ju keni yndyrë shtesë në mëlçi. Ju mund të dëgjoni që mjeku juaj e quan atë steatozë hepatike.

Pirja e tepruar ju bën më të prirur për ta keni atë. Me kalimin e kohës, alkooli i tepërt çon në një grumbullim të yndyrës brenda qelizave të mëlçisë. Kjo e bën më të vështirë punën e mëlçisë suaj.

Por ju mund të merrni sëmundje të mëlçisë dhjamore edhe nëse nuk pini shumë alkool.

Mëlçia e dhjamosur joalkoolike (NAFLD)

Ekzistojnë dy lloje të ndryshme të sëmundjes së mëlçisë dhjamore joalkoolike:

Mëlçia dhjamore e thjeshtë: Kjo do të thotë se keni yndyrë në mëlçi, por mund të mos keni ndonjë inflamacion në mëlçi ose dëmtim të qelizave të mëlçisë. Zakonisht nuk përkeqësohet ose nuk shkakton probleme me mëlçinë tuaj. Shumica e njerëzve me NAFLD kanë mëlçi të thjeshtë dhjamore. Melcia e dhjamosur

Steatohepatiti joalkoolik (NASH): Kjo është shumë më serioze se mëlçia dhjamore e thjeshtë NASH do të thotë që keni inflamacion në mëlçi. Inflamacioni dhe dëmtimi i qelizave të mëlçisë që ndodh me NASH mund të shkaktojnë probleme serioze si fibroza dhe cirroza, të cilat janë lloje të gërvishjeve të mëlçisë dhe kanceri i mëlçisë. Rreth 20% e njerëzve me NAFLD kanë NASH.

Sëmundja e mëlçisë dhjamore të lidhur me alkoolin (ALD)

Sëmundja mëlçia dhjamore alkoolike është e parandalueshme. Zakonisht bëhet më mirë kur ndaloni së piri alkool. Nëse vazhdoni të pini, ALD mund të shkaktojë probleme serioze. Kjo perfshin: Melcia e dhjamosur

Mëlçia e zmadhuar. Jo gjithmonë shkakton simptoma, por mund të keni dhimbje ose siklet në anën e sipërme të djathtë të barkut.

Hepatiti alkoolik. Kjo është ënjtje në mëlçi që mund të shkaktojë ethe, nauze, të vjella, dhimbje barku dhe verdhëz (lëkurë dhe sy të verdhë).

Ciroza alkoolike. Ky është një grumbullim i indit mbresë në mëlçinë tuaj. Mund të shkaktojë të njëjtat simptoma si hepatiti alkoolik plus:

 • Sasi të mëdha të grumbullimit të lëngjeve në barkun tuaj (mjeku do ta quajë atë ascit)
 • Presioni i lartë i gjakut në mëlçi
 • Gjakderdhje në trupin tuaj
 • Konfuzion dhe ndryshime në sjellje
 • Shpretkë e zmadhuar
 • Dështimi i mëlçisë, i cili mund të jetë fatal

Sëmundja e mëlçisë dhjamore lidhur me alkoolin zakonisht vjen e para. Më pas mund të përkeqësohet dhe të bëhet hepatit alkoolik. Me kalimin e kohës, mund të kthehet në cirrozë alkoolike.

Nëse pini shumë, bisedoni me mjekun tuaj. Është konfidenciale dhe ato mund t’ju ndihmojnë të merrni nën kontroll pijen tuaj për të shpëtuar shëndetin tuaj.

Mëlçia Dhjamore – Simptomat e sëmundjes së mëlçisë dhjamore

Me ALD dhe NAFLD, zakonisht nuk ka simptoma. Disa njerëz mund të kenë shenja të tilla si lodhje ose dhimbje në pjesën e sipërme të djathtë të barkut ku ndodhet mëlçia juaj.

Nëse keni NASH ose keni cirrozë, mund të keni simptoma të tilla si:

 • Barku i fryrë Melcia e dhjamosur
 • Enët e gjakut të zgjeruara nën lëkurën tuaj
 • Gjinjtë më të mëdhenj se normalja tek meshkujt
 • Pëllëmbët e kuqe
 • Lëkura dhe sytë që duken të verdhë, për shkak të një gjendjeje të quajtur verdhëz

Shkaqet dhe Faktorët e Rrezikut

Për ALD, shkaku është alkooli i tepërt. Mund të keni edhe më shumë gjasa ta merrni nëse pini shumë dhe

 • Jani të trashë
 • Jani të kequshqyer
 • Keni hepatit kronik viral, veçanërisht hepatitin C
 • Keni gjene që ju bëjnë më të prirur për ta marrë atë
 • Jani një mashkull afrikano-amerikan ose hispanik Melcia e dhjamosur
 • Mosha — sa më të vjetër të jeni, aq më shumë gjasa keni.

Arsyeja pse disa njerëz me NAFLD kanë mëlçi dhjamore të thjeshtë dhe të tjerë marrin NASH nuk dihet. Gjenet mund të jenë një arsye. NAFLD ose NASH ka më shumë gjasa nëse:

 • Jeni mbipeshë ose obez
 • Trupi juaj nuk i përgjigjet insulinës siç duhet (i quajtur rezistenca ndaj insulinës) ose nëse keni diabeti i tipit 2
 • Keni nivele të larta të triglicerideve ose kolesterolit “të keq” (LDL), ose nivele të ulëta të kolesterolit “të mirë” (HDL).
 • Ju jeni më i vjetër
 • Ju keni sindromën e vezores policistike Melcia e dhjamosur
 • Ju keni apnea gjumi
 • Ju keni një tiroide joaktive (mjeku do ta quajë këtë hipotiroidizëm)
 • Ju keni një gjëndër hipofizë joaktive (do ta dëgjoni këtë të quajtur hipopituitarizëm)
 • Jeni të kequshqyer
 • Keni humbur peshë me shpejtësi
 • Ju keni qenë të ekspozuar ndaj toksinave dhe kimikateve të caktuara
 • Ju keni sindromën metabolike. Kjo është një përzierje e kushteve që ju bëjnë më të prirur të merrni diabetin e tipit 2 dhe sëmundjet e zemrës. Me sindromën metabolike, ju mund të keni tre nga këto kushte:
  • Madhësia e belit të madh
  • Trigliceride të larta ose kolesterol LDL
  • Nivele të ulëta të kolesterolit HDL (të mirë).
  • Presioni i lartë i gjakut
  • Sheqeri i lartë në gjak

Ekzistojnë gjithashtu disa arsye më pak të zakonshme pse mund të merrni NAFLD ose NASH. Ato përfshijnë:

 • Gjendje mjekësore që ndikojnë në mënyrën se si trupi juaj përdor ose ruan dhjamin –Melcia e dhjamosur
 • Hepatiti C ose infeksione të tjera
 • Humbje e shpejtë në peshë
 • Marrja e barnave të caktuara si glukokortikoidet, metotreksati (Rheumatrex, Trexall), estrogjeni sintetik, tamoksifeni (Nolvadex, Soltamox) dhe të tjera
 • Heqja e fshikëzës së tëmthit. Disa njerëz që kanë kirurgji për të hequr fshikëzën e tëmthit kanë më shumë gjasa të kenë NAFLD.

Diagnoza

Për shkak se shumica e njerëzve nuk kanë simptoma, këto kushte nuk janë të lehta për t’u diagnostikuar. Melcia e dhjamosur

Mjeku juaj mund të përdorë metoda të ndryshme për të zbuluar nëse keni mëlçia dhjamore. Disa nga gjërat që mjeku juaj mund të përdorë për të diagnostikuar sëmundjen e mëlçisa e dhjamosur janë:

 • Historia e shëndetit. Mjeku juaj do të pyesë për përdorimin tuaj të alkoolit. Ky informacion mund ta ndihmojë mjekun tuaj të tregojë nëse keni ALD ose NAFLD, prandaj jini të vërtetë. Ata gjithashtu do të pyesin për medikamentet që merrni, si ushqeheni dhe kushte të tjera shëndetësore që mund të keni.
 • Ekzaminim Fizik. Mjeku juaj ju peshon dhe kontrollon trupin tuaj për shenja të problemeve të mëlçisë si zmadhimi i mëlçisë ose verdhëza.
 • Analizat e gjakut. Këto mund të tregojnë nëse keni nivele të larta të enzimave të mëlçisë si alanine aminotransferaza (ALT) dhe aspartate aminotransferaza (AST). Nëse po, mund të ketë një problem me mëlçinë tuaj.
 • Testet imazherike. Ju mund të bëni një ekografi, tomografi të kompjuterizuar (CT) ose imazhe me rezonancë magnetike (MRI). Këto teste mund të ndihmojnë për të treguar nëse ka ndonjë yndyrë në mëlçi. Por ata nuk mund të thonë nëse keni mëlçi të thjeshtë dhjamosur apo NASH
 • Biopsia e mëlçisë. Jo të gjithë me NAFLD duhet të kenë një biopsi të mëlçisë. Mjeku juaj mund ta rekomandojë nëse jeni në rrezik për NASH ose nëse teste të tjera tregojnë se mund të keni komplikime NASH si cirroza. Një mjek heq një mostër indi nga mëlçia juaj dhe e dërgon atë në një laborator për të parë nëse keni inflamacion ose dëmtim të mëlçisë. Ju do ta bëni këtë në një spital ose qendër kirurgjie ambulatore. Përpara procedurës, do të merrni ilaçe për t’ju ndihmuar të relaksoheni ose të kontrolloni dhimbjen. Për biopsinë, mjeku juaj mpirë zonën dhe përdor një gjilpërë të veçantë për të marrë një pjesë të vogël të indit nga mëlçia juaj. Një biopsi e mëlçisë është e vetmja mënyrë për mjekët për të diagnostikuar NASH. Melcia e dhjamosur

Trajtimi për sëmundjen e mëlçia e dhjamosur

Nuk ka medikamente të aprovuara për NAFLD, megjithëse disa janë në prova klinike.

Zakonisht linja e parë e trajtimit është humbja e peshës. Ndihmon në reduktimin e yndyrës, inflamacionit dhe shenjave në mëlçi. Humbja e vetëm 3% deri në 5% e peshës trupore mund të zvogëlojë sasinë e yndyrës në mëlçi. Operacioni për humbje peshe është gjithashtu një opsion nëse keni shumë për të humbur. Melcia e dhjamosur

Ju gjithashtu do të duhet të hiqni dorë nga pirja. Është e vetmja mënyrë për të parandaluar që dëmtimi i mëlçisë të përkeqësohet. Ju madje mund të jeni në gjendje të zhbëni disa nga dëmtimet e mëlçisë që tashmë kanë ndodhur. Flisni me mjekun tuaj se si mund të merrni ndihmë. Ju mund të keni nevojë për një program detoksifikimi të mbikëqyrur nga mjekësia për të lënë në mënyrë të sigurtë pirjen dhe për të menaxhuar simptomat e tërheqjes. Melcia e dhjamosur

Nëse keni komplikime për shkak të NASH, të tilla si cirroza ose dështimi i mëlçisë, mund t’ju duhet të bëni një transplant të mëlçisë. Në përgjithësi, njerëzit me NASH që bëjnë një transplant të mëlçisë bëjnë shumë mirë. Melcia e dhjamosur

Vetëkujdesi për sëmundjen e mëlçisë së dhjamosur

Ndryshimet e stilit të jetesës mund të ndihmojnë:

 • Ushtroni më shumë. Mundohuni të jeni aktiv të paktën 30 minuta në ditë në shumicën e ditëve të javës. Nëse po përpiqeni të humbni peshë, mund të zbuloni se ju ndihmon të ushtroheni më shumë. Por nëse nuk ushtroheni rregullisht, së pari merrni OK mjekun tuaj dhe filloni ngadalë. Melcia e dhjamosur
 • Jini të sjellshëm me mëlçinë tuaj. Mos bëni gjëra që do ta bëjnë atë të punojë më shumë. Hiqni dorë nga alkooli. Merrni medikamente dhe barna pa recetë vetëm sipas udhëzimeve. Flisni me mjekun tuaj përpara se të provoni ndonjë ilaç bimor. Vetëm për shkak se një produkt është natyral, kjo nuk do të thotë se është i sigurt.
 • Ulni kolesterolin tuaj. Hani një dietë të shëndetshme me bazë bimore, bëni ushtrime fizike dhe merrni medikamentet tuaja. Kjo do të marrë – dhe do të mbajë – nivelet e kolesterolit dhe triglicerideve ku duhet të jenë. Melcia e dhjamosur
 • Menaxhoni diabetin tuaj. Kontrolloni sheqerin në gjak dhe merrni medikamente siç ju rekomandon mjeku.

Komplikimet e sëmundjes së mëlçisë dhjamosur

Komplikacioni kryesor për të gjitha këto gjendje është cirroza, ose dhëmbëza e mëlçisë tuaj. Ndërsa mëlçia juaj përpiqet të ndalojë inflamacionin që vjen me këto kushte, ajo krijon zona me plagë. Ndërsa inflamacioni përhapet, po kështu edhe plagët, dhe përfundimisht, mëlçia juaj nuk mund të bëjë punën e saj. Kjo mund të rezultojë në:

 • Grumbullimi i lëngjeve në barkun tuaj
 • Venat e fryra në ezofag që mund të shpërthejnë dhe të rrjedhin gjak
 • Konfuzion dhe përgjumje
 • Kanceri i mëlçisë
 • Dështimi i mëlçisë

A mund të parandaloni sëmundjen e mëlçisë së dhjamosur?

Për të parandaluar ALD:

 • Pini me pak ose hiç: Kjo është një pije në ditë për gratë dhe burrat mbi 65 vjeç dhe deri në dy për burrat nën 65 vjeç.
 • Mbroni veten nga hepatiti C: Ky infeksion viral i mëlçisë mund t’ju bëjë më të prirur të merrni cirrozë nëse pini.
 • Kontrolloni përpara se të përzieni ilaçet dhe alkoolin: Pyesni mjekun tuaj nëse është në rregull të pini alkool me medikamentet me recetë që po merrni. Lexoni etiketën paralajmëruese në barnat pa recetë. Mos pini kur jeni duke marrë produkte si acetaminofeni, i cili mund të dëmtojë mëlçinë kur kombinohet me alkool. Melcia e dhjamosur

Për NAFLD dhe NASH, krejt ka të bëjë në zgjedhjet më të mira që bëni:

 • Ha ushqim te shendetshem. Zgjidhni një dietë me bazë bimore me shumë fruta, perime, drithëra dhe yndyrna të shëndetshme.
 • Qëndroni në një peshë të shëndetshme. Humbni peshë nëse keni nevojë. Nëse pesha juaj është e shëndetshme, punoni për ta mbajtur atë duke zgjedhur një dietë të shëndetshme dhe duke ushtruar.
 • Ushtroni. Bëni një stërvitje shumicën e ditëve të javës. Flisni fillimisht me mjekun tuaj nëse nuk keni qenë aktiv për një kohë. Melcia e dhjamosur

Burimet:

 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases: “Definition & Facts of NAFLD & NASH,” “Cirrhosis,” “Symptoms & causes of NAFLD & NASH,” “Diagnosis of NAFLD & NASH,” “Treatment for NAFLD & NASH,”
 • American Liver Foundation: “Alcohol-Related Liver Disease.” Melcia e dhjamosur
 • Mayo Clinic: “Nonalcoholic Fatty Liver Disease,” “Alcoholic hepatitis.”
 • American Academy of Pediatrics: “Nonalcoholic Fatty Liver Disease: Diagnosis and Management.”
 • Cleveland Clinic: “Ascites.” Melcia e dhjamosur
 • Clinical Trials.gov: “A Study of Pemafibrate in Patients With Nonalcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD),” “Nonalcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) Pharmacological Treatment: Metformin Versus Atorvastatin,” “Treatment for Non-Alcoholic Fatty Liver With Different Doses of Vitamin E.”
 • UpToDate: “Epidemiology, clinical features, and diagnosis of nonalcoholic fatty liver disease in adults.”
 • News release, Mayo Clinic.
 • University of Michigan Medicine: “Alcoholic Liver Disease.” Melcia e dhjamosur

Burimi

Sherohu.com është website qëllimi i së cilës është që të shpërndajmë tek shqipfolësit informacione rreth një jete më të mirë dhe më të shëndetshme. Artikujt në këtë faqe nuk duhen të merren si këshill përfundimtare, këshilloheni që gjithmonë të konsultoheni me mjekun tuaj para se të veproni. Ju urojmë shëndet dhe çdo të mirë.

Pyet dhe Komento këtu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.