Mëso për Artriti Reumatoid!

Çka është Artriti Reumatoid? Simptomat, Shkaqet, Diagnoza, Trajtimi dhe Parandalimi.

0
652
artriti reumatoid

Artriti reumatoid (RA) është një sëmundje inflamatore kronike e nyjeve. Brenda trupit, nyjet janë pikat ku eshtrat bashkohen dhe lejojnë lëvizjen. Shumica e këtyre nyjeve – ato që quhen nyje sinoviale – gjithashtu sigurojnë absorbimin e goditjeve.

Artriti Reumatoid është një gjendje autoimune, në të cilën sistemi juaj imunitar gabueshem i identifikon veshjet e nyjeve tuaja si “të huaja” dhe i sulmon e dëmton ato, duke rezultuar në inflamacion dhe dhimbje.

Kjo sëmundje prek më shpesh nyjet e duarve, kyçeve të dorës dhe gjunjëve në mënyrë simetrike. Nuk ka shërim, por artriti reumatoid mund të menaxhohet me një trajtim të mirë.

Shenjat dhe simptomat e artritit reumatoid

Artriti reumatoid është një sëmundje komplekse që nuk kuptohet mirë nga mjekët ose studiuesit. Shenjat e hershme të sëmundjes, të tilla si ënjtja e nyjeve, dhimbja e nyjeve dhe ngurtësimi i nyjeve, zakonisht fillojnë në mënyrë graduale dhe delikate, me simptoma që ngadalë zhvillohen gjatë një periudhe prej javësh deri në muaj dhe përkeqësohen me kalimin e kohës. Artriti reumatoid zakonisht fillon në kockat e vogla të duarve dhe kyçeve të dorës.

RA është një sëmundje progresive. Kur nuk trajtohet, inflamacioni mund të fillojë të zhvillohet në pjesë të tjera të trupit, duke shkaktuar komplikime të ndryshme potencialisht serioze që mund të prekin organet e tjera, të tilla si zemra, mushkëritë dhe nervat, dhe mund të shkaktojnë paaftësi të konsiderueshme afatgjata.

Nëse jeni duke përjetuar simptoma të artritit reumatoid, është thelbësore që të diagnostikoheni sa më shpejt që të jetë e mundur në mënyrë që të merrni trajtim të shpejtë.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut të artritit reumatoid

Artriti reumatoid zhvillohet kur qelizat e bardha të gjakut, të cilat normalisht mbrojnë trupin nga pushtuesit e huaj si bakteret dhe viruset, hyjnë në sinovium (indi i hollë që shtreson nyjet sinoviale). Vjen inflamacioni – synoviumi trashet, duke shkaktuar ënjtje, skuqje, ngrohtësi dhe dhimbje në nyjen sinoviale.

Me kalimin e kohës, synoviumi i përflakur mund të dëmtojë kërcin dhe kockën brenda nyjës, si dhe të dobësojë muskujt mbështetës, ligamentet dhe tendinat.

Studiuesit nuk e dinë saktësisht se çfarë e shkakton sistemin imunitar të sulmoje sinoviumin, megjithëse besohet se gjenet dhe faktorët mjedisorë luajnë një rol në zhvillimin e artritit reumatoid.

Hulumtimet sugjerojnë që njerëzit me gjenetikë të caktuar, përkatësisht gjenet e antigjenit të leukociteve njerëzore (HLA), kanë një rrezik të shtuar në mënyrë të konsiderueshme për zhvillimin e artritit reumatoid. Kompleksi i gjenit HLA kontrollon përgjigjet imune duke prodhuar proteina që ndihmojnë sistemin imunitar të njohë proteinat nga pushtuesit e huaj.

Gjenet e tjera të lidhura me artritit reumatoid përfshijnë disa qe kane te bjene me sistemin imunitar dhe inflamacionin, siç janë STAT4, TRAF1, C5 dhe PTPN22.

Por jo të gjithë njerezit me këto variante të identifikuara të gjeneve zhvillojnë artritit reumatoid, dhe njerëzit pa to ende mund ta zhvillojnë atë. Pra, ka të ngjarë që faktorët mjedisorë shpesh shkaktojnë sëmundjen, veçanërisht në njerëzit me përbërje gjenetike që i bën ata më të ndjeshëm ndaj saj. Këta faktorë përfshijnë:

 • Viruset dhe bakteret (megjithëse disa infeksione mund të zvogëlojnë rrezikun e RA, të paktën përkohësisht)
 • Hormonet femërore
 • Ekspozimi ndaj llojeve të caktuara të pluhurit dhe fibrave
 • Ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë
 • Obeziteti (obeziteti gjithashtu rrit përparimin e aftësisë së kufizuar për njerëzit me RA)
 • Ngjarje shumë stresuese
 • Ushqimet

Po aq të rëndësishme janë pirja e duhanit dhe një histori familjare e RA në rritjen e rrezikut të një personi për të zhvilluar këtë gjendje.

Si diagnostikohet artriti reumatoid?

artriti reumatoid
Artriti Reumatoid

Gjerësa asnjë test i vetëm nuk mund të diagnostikojë përfundimisht artritin reumatoid, mjekët marrin parasysh disa faktorë kur vlerësojnë një person për artriti reumatoid.

Procesi diagnostikues zakonisht fillon kur një mjek merr historinë tuaj mjekësore dhe kryen një provim fizik. Mjeku juaj do t’ju pyesë për simptomat tuaja për të kërkuar shenja të artritit reumatoid, në veçanti gjëra të tilla si ënjtja e zgjatur e kyçeve dhe ngurtësimi i mëngjesit që zgjat të paktën gjysmë ore pasi të zgjoheni.

Tjetra, mjeku juaj do të urdhërojë testet e gjakut për të zbuluar faktorin reumatoid (RF) dhe antitrupat e proteinave anti-citrullinuar (ACPA), të cilat mund të jenë shënues specifikë për artrit dhe mund të tregojnë artritin reumatoid. Ekziston edhe diçka e quajtur RA seronegative, e cila është RF negative. Ende mund të keni artrit inflamator simetrik me ose pa shënues sistemikë të inflamacionit.

Testet e imazhit të tilla si rreze X, ultratinguj dhe skanime të rezonancës magnetike mund të përdoren për të ndihmuar një mjek të përcaktojë nëse nyjet tuaja janë dëmtuar ose për të zbuluar inflamacionin e nyjeve, erozionin dhe grumbullimin e lëngjeve.

Faktorët e rrezikut për artritin reumatoid përfshijnë një histori personale të pirjes së duhanit dhe një histori familjare të RA.

Llojet e ndryshme të artriti reumatoid

Artriti reumatoid klasifikohet si seropozitiv ose seronegativ.

Njerëzit me artrit reumatoid seropozitiv kanë ACPA, të quajtura edhe peptide citrulinike anti-ciklike, të gjetura në testin e tyre të gjakut. Këto antitrupa sulmojnë nyjet sinoviale dhe prodhojnë simptoma të artritit reumatoid.

Rreth 60 deri në 80 përqind e njerëzve të diagnostikuar me artrit reumatoid kanë ACPA, dhe për shumë njerëz, antitrupat i paraprijnë simptomave të RA me 5 deri në 10 vjet.

Njerëzit me RA seronegativ kanë sëmundjen pa praninë e antitrupave ose RF në gjakun e tyre.

Kohëzgjatja e Artritit Reumatoid

Artriti reumatoid është një sëmundje progresive dhe kronike. Dëmtimi i kockave të kyçeve ndodh shumë herët në përparimin e sëmundjes, zakonisht brenda dy viteve të para. Kjo është arsyeja pse trajtimi i hershëm është kaq i rëndësishëm.

Me trajtim efektiv, të hershëm, shumica e njerëzve me artrit reumatoid mund të jetojnë si zakonisht, dhe shumë njerëz mund të arrijnë zhbërjen e simptomave. Kjo nuk do të thotë që ju jeni shëruar, por përkundrazi që simptomat tuaja janë lehtësuar deri në atë pikë sa të mund të funksiononi në maksimum dhe nyjet tuaja të mos dëmtohen më tej nga RA.

Por zhbërja nuk ndodh për të gjithë, dhe për shkak se dhimbja dhe simptomat e tjera të artritit reumatoid mund të ndryshojnë me kalimin e kohës, menaxhimi i dhimbjes mund të jetë një shqetësim i vazhdueshëm. Përveç ilaçeve ndaj dhimbjes si ilaçet anti-inflamatore jo-steroide dhe kortikosteroidet, ka shumë mundësi për lehtësimin e dhimbjeve për njerëzit që jetojnë me RA. Këto përfshijnë, ndër të tjera:

 • Shtesa nga vaji i peshkut
 • Trajtime të nxehta dhe të ftohta
 • Ushtrimi dhe lëvizja
 • Modalitetet e trupit të mendjes, të tilla si reduktimi i stresit i bazuar në ndërgjegjësim dhe terapia e pranimit dhe angazhimit
 • Biofeedback

Artritin reumatoid trajtimi

Për të trajtuar artriti reumatoid, mjekët synojnë të ndalojnë përparimin e sëmundjes duke zvogëluar simptomat, duke kontrolluar inflamacionin, duke minimizuar dëmtimin e nyjeve dhe organeve dhe duke përmirësuar funksionin fizik.

Trajtimet e provuara përfshijnë ilaçe dhe terapi fizike. Masat e hershme, agresive mund të ndihmojnë në kontrollin e simptomave dhe komplikimeve para se sëmundja të përkeqësohet dukshëm, duke zvogëluar ose ndaluar tërësisht inflamacionin sa më shpejt të jetë e mundur.

Kjo strategji është thelbësore për parandalimin e aftësisë së kufizuar dhe zakonisht është trajtim me ilaçe anti-inflamatore, dhe nganjëherë më shumë se një ilaç në të njëjtën kohë.

Opsionet e mjekimit

Vitet e fundit ka pasur përparime të rëndësishme në ilaçet për trajtimin e artritit reumatoid, por ende nuk ka shërim. Ilaçet e njohura si ilaçe anti-reumatike që modifikojnë sëmundjet (DMARDs) konsiderohen standardi i artë për trajtimin e artritit.

DMARDs mund të ndryshojnë ose ngadalësojnë përparimin e sëmundjes, duke ndihmuar në parandalimin e dëmtimit të rëndë të kyçeve dhe komplikimeve të tjera.

Në përgjithësi, ilaçet funksionojnë duke ngadalësuar inflamacionin dhe duke mbrojtur nyjet nga dëmtimet e mëtejshme, dhe në përgjithësi përshkruhen menjëherë pas diagnozës. Lloji i DMARD që përshkruan një mjek varet nga disa faktorë, duke përfshirë ashpërsinë e sëmundjes dhe ekuilibrin midis përfitimeve të ilaçeve dhe efekteve anësore të mundshme.

Ilaçet jo-steroide anti-inflamatore (NSAIDS) dhe kortikosteroidet përdoren për të trajtuar dhimbjen dhe inflamacionin.

Terapitë alternative dhe plotësuese për artritin reumatoid
Disa ndryshime në stilin e jetesës dhe mjetet juridike në shtëpi mund të jenë të dobishme, përveç trajtimit konvencional të ilaçeve, terapisë fizike dhe kirurgjisë, nëse është e nevojshme.

Disa njerëz kanë gjetur lehtësim nga simptomat e artritit reumatoid përmes akupunkturës, tai chi dhe jogës, megjithëse provat shkencore që mbështesin këtë nuk janë veçanërisht përfundimtare. Terapitë plotësuese ose alternative, të tilla si homeopatia, hidroterapia ose krioterapia, gjithashtu mund të merren parasysh për të ndihmuar në lehtësimin e dhimbjes dhe ngurtësisë së artritit reumatoid.

Teknikat e relaksimit, ushtrimet e vizualizimit, këshillimi në grup dhe psikoterapia mund të ndihmojnë në zvogëlimin e stresit të jetesës me artriti reumatoid. Gjumi i mirë është gjithashtu një pjesë e rëndësishme e menaxhimit të simptomave.

Gjithmonë duhet të kontrolloni me ofruesin tuaj mjekësor para se të provoni ndonjë terapi plotësuese ose alternative.

Shumë njerëz mund të menaxhojnë RA me ilaçe dhe terapi fizike, por kirurgjia e nyjeve mund të jetë një opsion nëse dëmtimi juaj i kyçit është i rëndë dhe kufizon cilësinë e jetës tuaj.

Komplikimet e Artritit Reumatoid
Establishedshtë vërtetuar mirë se sëmundjet reumatike siç është RA rritin rreziqet për zhvillimin e një sërë gjendjesh shëndetësore.

Komorbiditeti më i zakonshëm i artriti reumatoid është sëmundja kardiovaskulare, por gjendja shoqërohet gjithashtu me disa çështje specifike kardiovaskulare, duke përfshirë sulmin në zemër, goditjen në tru, dështimin kongjestiv të zemrës, sëmundjet vaskulare periferike dhe aterosklerozën.

Është e rëndësishme që njerëzit që vuajnë nga artriti reumatoid të punojnë me mjekët e tyre për të vlerësuar faktorët e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, të tilla si presioni i lartë i gjakut, diabeti dhe pirja e duhanit, dhe t’i zvogëlojnë ato.

Artriti remuatoid gjithashtu mund të çojë në inflamacion në zona të tjera të trupit, përfshirë enët e gjakut, ku njihet si vaskuliti reumatoid; mushkëritë, duke rezultuar në sëmundje reumatoid të mushkërive ose gjendje të tjera; syte; dhe kyçet e dorës, duke shkaktuar sindromën e tunelit të kyçit të dorës.

Një ndërlikim tjetër i mundshëm është dëmtimi i veshkave si rezultat i ilaçeve RA. Dhe gratë shtatzëna duhet të jenë të vetëdijshme se artriti reumatoid është e lidhur me komplikimet e shtatzënisë, të tilla si hipertensioni (presioni i lartë i gjakut) gjatë shtatzënisë së vonshme dhe rritja e rrezikut të lindjes së parakohshme.

Artriti Reumatoid – Ndryshimet dietike që duhen marrë parasysh

Gjerësa ka shumë interes për rolin e dietës dhe të ushqyerit në menaxhimin e simptomave për artritin reumatoid, nuk ka hulumtime gjithëpërfshirëse mbi këtë temë dhe as nuk ka një formulë magjike dietike për të luftuar simptomat e artriti reumatoid.

Por disa prova sugjerojnë se ngrënia e ushqimeve të caktuara mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit dhe përmirësimin e simptomave për disa njerëz, ndërsa të tjerët janë treguar se përkeqësojnë inflamacionin dhe simptomat e lidhura me të.

Për shembull, dieta ketogjenike – e cila është e pasur me yndyrna që nxisin inflamacionin dhe e ulët në drithëra, fruta dhe perime të shëndetshme që ndihmojnë në luftimin e inflamacionit – në përgjithësi besohet se është e keqe për simptomat dhe dhimbjet nga artriti reumatoid.

Nga ana tjetër, dieta mesdhetare është e pasur me ushqim deti (acide yndyrore omega-3) dhe fibra, të cilat mund të ndihmojnë në luftimin e inflamacionit. Ndonjëherë quhet dieta anti-inflamatore ose dieta e artritit.

Hulumtime dhe Statistika: Artriti Reumatoid kushe e ka?

Rreth 1 përqind e amerikanëve jetojnë me artrit reumatoid. Sipas një raporti të vitit 2017 në revistën Rheumatoid International, prevalenca e Artriti Remuatoid në Shtetet e Bashkuara u rrit midis 2004 dhe 2014, duke prekur rreth 1.3 milion të rritur në 2014.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, gratë kanë më shumë gjasa se meshkujt të zhvillojnë artriti reumatoid në moshë të hershme, dhe 2 deri në 3 herë më shumë gra sesa burrat zhvillojnë artriti reumatoid. Rreth 70 përqind e njerëzve me artrit reumatoid janë gra.

Artriti inflamator mund të prekë fëmijët. Njihet si artriti idiopatik i mitur dhe prek 1 në 1.000 dhe 1 në 2.500 fëmijë (30.000 deri 75.000 fëmijë) në Shtetet e Bashkuara, sipas vlerësimeve të të dhënave të regjistrimit të vitit 2015. Artriti i fëmijeve nuk mund të diagnostikohet me një test gjaku, kështu që mjekët i konsiderojnë simptomat dhe historinë mjekësore për të përjashtuar kushtet që mund të ngjajnë me artrit, të tilla si infeksionet, kanceri, sëmundja Lyme, çrregullimet e kockave dhe lupus.

Kushtet që lidhen me artriti reumatoid

Ekzistojnë disa lloje të artritit (“arth” është latinisht për “nyje” dhe “itis” është latin për “sëmundje” ose “inflamacion”), duke përfshirë artriti reumatoid, osteoartritin, përdhes dhe lupus. Osteoartriti është lloji më i zakonshëm i artritit, që prek më shumë se 30 milionë amerikanë.

Artriti reumatoid dhe osteoartriti ndikojnë ndryshe në trup. Artriti remuatoid, shtresimi i nyjeve ndezet dhe përfundimisht gërryen nyjen. Por në osteoartrit, kërc që mbulon skajet e eshtrave në një nyje dëmtohet nga shkaqe të shumta të ndryshme, dhe konsiderohet më shumë si një sëmundje mekanike (konsumimi).

Ka edhe kushte të tjera shëndetësore që lidhen me artriti reumatoid. Osteoporoza, ose dendësia e ulët e kockave, si dhe kushtet e shëndetit mendor si ankthi dhe depresioni janë gjithashtu të zakonshme tek njerëzit që vuajnë nga artriti reumatoid. Kushtet pulmonare janë të lidhura edhe me RA. Rreth 20 deri në 30 përqind e njerëzve me RA do të zhvillojnë përfundimisht një sëmundje të mushkërive të lidhura me RA, siç është astma, sëmundja pulmonare obstruktive kronike ose sëmundja e mushkërive intersticiale, sipas Fondacionit të Artritit.

Burimi

Sherohu.com është website qëllimi i së cilës është që të shpërndajmë tek shqipfolësit informacione rreth një jete më të mirë dhe më të shëndetshme. Artikujt në këtë faqe nuk duhen të merren si këshill përfundimtare, këshilloheni që gjithmonë të konsultoheni me mjekun tuaj para se të veproni. Ju urojmë shëndet dhe çdo të mirë.

Pyet dhe Komento këtu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.