Parandaloni sëmundjen e Mëlçisë së Dhjamosur me vetëm 30 minuta në Ditë

0
68

Një studim i botuar në revistën Molecular Metabolism zbuloi se stërvitja e rregullt mund të ndihmojë në parandalimin e zhvillimit të sëmundjeve të lidhura me mëlçia e dhjamosur. Njerëzit që vuajnë nga sëmundja joalkoolike e mëlçisë (NAFLD) shpesh kanë diabet të tipit 2, si dhe një rrezik në rritje të cirrozës së mëlçisë, sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë.

NAFLD ndodh kur depozitat e yndyrës grumbullohen në mëlçi dhe me kalimin e kohës mund të prishin funksionin e qelizave të mëlçisë, gjë që mund të çojë në inflamacion brenda organit.

Ushtrimi mund të parandalojë sëmundjen e mëlçisë dhjamore të shkaktuar nga mbingrënia

Në studimin e kryer nga Dr. Miriam Hoene dhe Dr. Lisa Kappler, minjtë u ushqyen me një dietë me energji të lartë (HED). Dieta me energji të lartë (HED) përmbante sheqer të shtuar (10% saharozë në peshë) dhe yndyrë (20% dhjamë derri).

Në fund të studimit gjashtëjavor, studiuesit zbuluan se minjtë të cilët gjithashtu stërviteshin tre ditë në javë për 1 orë në një rutine, treguan kontroll më të mirë të peshës sesa ata që qëndruan të ulur.

Rezultatet treguan se trajnimi ndihmoi në rregullimin e enzimave të rëndësishme në mëlçi, përgjegjëse për zbërthimin e glukozës dhe fruktozës. Si pasojë, më pak yndyrë ruhet në mëlçi – dhe lipidet specifike si diacilgliceroli reduktohen. Përveç kësaj, minjtë e stërvitur me stërvitje në dietën HED gjithashtu përjetuan kontroll më të mirë të glukozës.

Burimi

Sherohu.com është website qëllimi i së cilës është që të shpërndajmë tek shqipfolësit informacione rreth një jete më të mirë dhe më të shëndetshme. Artikujt në këtë faqe nuk duhen të merren si këshill përfundimtare, këshilloheni që gjithmonë të konsultoheni me mjekun tuaj para se të veproni. Ju urojmë shëndet dhe çdo të mirë.

Pyet dhe Komento këtu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.