Peroksid Hidrogjeni – a është i dëmshëm për dhëmbët?

0
786
peroksid hidrogjeni

I konsideruar si një përbërës shërues legjendar, provat shkencore tregojnë se shpëlarja e gojës dhe zbardhja me peroksid hidrogjeni është në të vërtetë e dëmshme për dhëmbët dhe mund të shkaktojë acarim të indeve dhe ndjeshmëri të dhëmbëve dhe të rrezikojë shëndetin afatgjatë të dhëmbëve.

Peroksid hidrogjeni vlerësohet për vetitë e tij antiseptike dhe shëruese. Në fakt, ekziston një mit i ri urban që shpall se peroksidi i hidrogjenit është universalisht i dobishëm për të gjitha organet dhe indet e trupit. Për sa i përket shëndetit të dhëmbëve, kjo nuk mund të jetë më larg nga e vërteta pasi provat tregojnë se peroksidi i hidrogjenit është në të vërtetë toksik për qelizat në pjesën e brendshme të dhëmbëve, e njohur edhe si pulpë dentare. Pa dyshim, peroksidi i hidrogjenit bën një punë vërtet të mirë në zbardhjen dhe dezinfektimin e dhëmbëve; Xhel zbardhues me bazë peroksid hidrogjeni janë thelbësorë për dentistët dhe ka prova të forta që demonstrojnë efikasitetin e këtyre protokolleve. Nga ana tjetër, ka shumë informacione dhe këshilla të pakontrolluara, duke rekomanduar peroksid hidrogjeni si një gargarë ideale e përditshme. Duke marrë parasysh që përqendrimet e peroksidit të hidrogjenit pa recetë mund të jenë aq të larta sa formulat e përdorura nga dentistët në seancat zbardhuese (20-30%) dhe popullariteti në rritje i peroksidit të hidrogjenit si një terapi alternative, rreziku i mundshëm afatgjatë. Dëmtimi i dhëmbëve nga përdorimi i përqendrimeve të larta të peroksidit të hidrogjenit si një shpëlarës i rastësishëm i gojës është i panjohur, i nënvlerësuar dhe gjerësisht i padiskutuar.

Peroksid hidrogjeni çliron anione superokside (radikale të lira të fuqishme), të cilat janë përgjegjëse për vetitë e tij të rëndësishme zbardhuese dhe antiseptike. Megjithatë, vetitë e tij të dobishme ndalojnë pikërisht këtu, sepse hulumtimet tregojnë se ai mund të depërtojë në smaltin dhe dentinën e dhëmbëve dhe të arrijë në dhomën e brendshme të dhëmbit të quajtur pulpë dentare. Peroksidi i hidrogjenit ka peshë të ulët molekulare dhe aftësi për të shkatërruar proteinat, të cilat lehtësojnë difuzionin përmes smaltit dhe dentinës. Pulpa dentare është vendi ku qëndrojnë enët e gjakut dhe nervat e çdo dhëmbi, gjë që e bën këtë zonë veçanërisht të ndjeshme. Një klasë unike qelizash, të quajtura odontoblaste, gjithashtu banojnë në periferi të zonës së pulpës dentare, të cilat mbështesin dhëmbët duke depozituar shtresa të reja dentine gjatë gjithë jetës dhe gjithashtu besohet se luajnë një rol mbrojtës/riparues në përgjigje të bartjeve dentare ose faktorëve të tjerë mjedisorë. që dëmtojnë dhëmbët. Problemi nga peroksidi i hidrogjenit është se ai ka një efekt citotoksik në qelizat e pulpës së dhëmbëve, që do të thotë se ai fjalë për fjalë i vret ato. Një studim i publikuar në 2013 në Journal of Endodontics tregon se edhe përqendrimet e ulëta të peroksid hidrogjeni shkaktojnë mekanizma molekularë në qelizat e pulpës, të cilat aktivizojnë vdekjen e programuar të qelizave.

Peroksid Hidrogjeni

Sipas një studimi tjetër të botuar në të njëjtën revistë në vitin 2013, edhe protokollet e zbardhjes të përdorura nga dentistët duket se janë të dëmshme për pulpën dentare, pasi dëmtimi në atë zonë lidhet drejtpërdrejt me numrin e seancave të zbardhimit. Odontoblastet, dëmtohen drejtpërdrejt ose tregojnë një rënie të ndjeshme të aktivitetit të tyre metabolik si rezultat i seancave të zbardhjes duke përdorur xhel me peroksidi i hidrogjenit 35%. Besohet se ky efekt mund të rezultojë në acarim të indeve dhe ndjeshmëri të dhëmbëve. Një studim i publikuar në revistën Scientific World Journal në vitin 2013 tregon se sa më i lartë të jetë përqendrimi i peroksidi i hidrogjenit, aq më shpejt ai arrin në indet e brendshme të dhëmbëve. Autorët testuan përqendrime 35% dhe 20% të peroksidit të hidrogjenit dhe raportojnë se peroksidi i hidrogjenit 35% shpërndahet më shpejt në dhomën e pulpës sesa xhel zbardhues me peroksid hidrogjeni 20%.

Spekulohet se përqendrimet më të ulëta të peroksidi i hidrogjenit mund të kenë efekte dukshëm më pak toksike në qelizat e pulpës dentare, sepse ka më shumë kohë për të holluar dhe degraduar peroksidin që arrin në pulpë. Megjithatë, efektet afatgjata apo edhe afatshkurtra të përdorimit të përditshëm të peroksidi i hidrogjenit si gargarë nuk janë vlerësuar kurrë. Nëse disa seanca zbardhuese mund të shkaktojnë dëme të dukshme në pulpën e dhëmbëve, atëherë, bazuar në provat ekzistuese, është e arsyeshme të supozohet se përdorimi i shpëlarjes së gojës me peroksid hidrogjeni në baza ditore mund të mos jetë fare alternativa më e sigurt.

Referencat

Wu TT, et al. 2013. Hydrogen peroxide induces apoptosis in human dental pulp cells via caspase-9 dependent pathway. J Endod. 39(9):1151-5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23953289

Torres CR et al. 2013. Influence of concentration and activation on hydrogen peroxide diffusion through dental tissues in vitro. ScientificWorldJournal. 2013:193241. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24163616

Cintra LT et al. 2013. The number of bleaching sessions influences pulp tissue damage in rat teeth. J Endod. 39(12):1576-80. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24238450

Dias Ribeiro AP, et al. 2009. Cytotoxic effect of a 35% hydrogen peroxide bleaching gel on odontoblast-like MDPC-23 cells. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 108(3):458-64. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19716511

Arana-Chavez VE, Massa LF. 2004. Odontoblasts: the cells forming and maintaining dentine. Int J Biochem Cell Biol. 36(8):1367-73. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15147714

Burimi

Sherohu.com është website qëllimi i së cilës është që të shpërndajmë tek shqipfolësit informacione rreth një jete më të mirë dhe më të shëndetshme. Artikujt në këtë faqe nuk duhen të merren si këshill përfundimtare, këshilloheni që gjithmonë të konsultoheni me mjekun tuaj para se të veproni. Ju urojmë shëndet dhe çdo të mirë.

Pyet dhe Komento këtu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.