Antibiotiket: Çka duhet të dini për to?

0
114
antibiotiket

Këto ilaçe të fuqishme trajtojnë shumë infeksione bakteriale, por ekspertët kanë frikë se ato po përshkruhen për së tepërmi.

Antibiotiket janë një grup ilaçesh me recetë që përdoren për të trajtuar një larmi të gjerë infeksionesh të shkaktuara nga bakteret.

Ato nuk janë efektive kundër infeksioneve kërpudhore ose virale, të tilla si ftohja ose gripi.

Ka klasa të tjera të ilaçeve të dizajnuara për të trajtuar ato infeksione.

Ka shumë klasa dhe nënklasa të ndryshme të antibiotikëve, duke përfshirë:

 • Penicilina, të tilla si Amoxil dhe Augmentin (amoxicillin) dhe Unasyn (ampicillin)
 • Cephalosporins, duke përfshirë cefdinir, Rocephin (ceftriaxone) dhe Keflex (cefaleksin)
 • Fluoroquinolones (“quinolones”), si Levaquin (levofloxacin), Cipro (ciprofloxacin) dhe Avelox (moxifloxacin)
 • Makrolidet, të tilla si Zithromax ose Z-pak (azithromycin); Ery-Tab, Akne-Mycin, E.E.S., Eryc, dhe Pediamycin (eritromicinë); dhe Cleocin, Cleocin T, ClindaGel dhe Clinda-Derm (clindamycin)
 • Tetraciklinat, përfshirë tetraciklinën dhe Vibramicinën (doksiciklinë)
 • Aminoglikozidet, si amikacina; Genoptic dhe Gentak (gentamicin); Aktob, Bethkis, Kitabis Pak, Tobi, Tobi Podhaler, Tobradex dhe Tobrex (tobramycin); dhe Neo-Fradin (neomicina)
 • Sulfonamide (ilaçe sulfa), të tilla si Septra dhe Bactrim (sulfamethoxazole me trimethoprim)
 • Jo të gjithë antibiotikët punojnë në të njëjtën mënyrë për të luftuar infeksionet.

Antibiotiket ndahen ne baktericidë, që do të thotë se ata vrasin bakteret, ndërsa të tjerët janë bakteriostatikë, që do të thotë se parandalojnë riprodhimin e baktereve.

Për shembull, penicilinat, cefalosporinat dhe aminoglikozidet janë baktericidë, ndërsa makrolidet, tetraciklinat dhe sulfonamidet janë bakteriostatike.

Antibiotiket – Kujdesi dhe masat paraprake

Meqenëse alergjitë ndaj antibiotikëve të caktuar si penicilina dhe ilaçet sulfa janë të zakonshme, është gjithmonë një ide e mirë të zbuloni se në cilën klasë ose nënklasë është antibiotiku i përshkruar.

Nëse mjeku juaj nuk ju thotë ndryshe, sigurohuni që të përfundoni marrjen e të gjithë antibiotikëve që ju ishin përshkruar – edhe nëse filloni të ndiheni më mirë.

Kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme për të siguruar që infeksioni të largohet plotësisht.

Nëse nuk arrini të përfundoni të gjithë kursin e terapisë, infeksioni mund të jetë akoma i pranishëm dhe simptomat mund të kthehen.

Pastaj, nëse infeksioni kthehet, ka shumë të ngjarë të jetë më keq dhe më i vështirë për t’u trajtuar.

Është gjithashtu e mundur që antibiotikët që mjeku juaj ju ka përshkruar fillimisht mund të mos funksionojnë aq mirë – ose fare – sepse bakteret mund të jenë bërë rezistente ndaj ilaçit origjinal.

Antibiotiket – Rezistenca ndaj antibiotikëve

Rezistenca bakteriale ndaj antibiotikëve është një problem i përhapur dhe në rritje.

Në fakt, disa antibiotikë që ishin efektivë kundër infeksioneve të caktuara vetëm disa vjet më parë nuk janë më të dobishëm.

Përdorimi i tepërt i antibiotikëve kontribuon në rezistencën bakteriale. Rezistenca ndodh kur bakteret zhvillojnë aftësinë për të vazhduar rritjen, pavarësisht nga prania e një antibiotiku të veçantë.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) kanë deklaruar se “deri në 50 përqind të rasteve, antibiotikët nuk janë të përshkruar në mënyrë optimale, shpesh bëhen kur nuk janë të nevojshme, [ose me] dozim ose kohëzgjatje të pasaktë.”

Dhe shumica e antibiotikëve të përdorur në Shtetet e Bashkuara (deri në 75 përqind ose më shumë) nuk u jepen njerëzve të sëmurë, por u jepen kafshëve të fermave për të parandaluar sëmundjet dhe për të inkurajuar rritjen.

Rezistenca mund të ndodhë kur merren antibiotikë për një gjendje që nuk është shkaktuar nga bakteret, të tilla si:

 • Ftohja
 • Gripi
 • Gastroenteriti viral (“gripi i stomakut”)
 • Shumica e kollitjeve
 • Shumica e pezmatimeve të fytit

Nuk ka asnjë përfitim nga marrja e antibiotikëve për këto infeksione, dhe kjo mund të rrezikojë ju dhe të tjerët në rrezik për infeksione rezistente ndaj antibiotikëve.

Antibiotiket efektet anesore

Edhe pse shumica e njerëzve mund të marrin antibiotikët me sukses, efektet anësore të mundshme përfshijnë:

 • Ndjeshmëria ndaj diellit
 • Probleme stomaku
 • Diarre
 • Infeksioni mykotik vaginale
 • Shije metalike në gojë
 • Alergji ndaj ilaçit, duke rezultuar në skuqje ose urtikari
 • Ënjtje e rëndë, potencialisht kërcënuese për jetën për shkak të ndjeshmërisë ndaj ilaçeve, e quajtur anafilaksi

Sidoqoftë, në raste më të rënda, disa antibiotikë – si Augmentin (amoxicillin dhe clavulanate) dhe clindamycin – mund të shkaktojnë një formë shumë të rëndë të diarresë, e karakterizuar nga episode të shpeshta të jashtëqitjeve të lirshme, të ujshme me një erë të fortë që është shumë më e pakëndshme se normale.

Nëse kjo ndodh, ndaloni marrjen e antibiotikut menjëherë dhe kontaktoni menjëherë mjekun tuaj. Ju mund të keni nevojë të merrni një antibiotik tjetër.

Disa antibiotikë mund të shkaktojnë efekte anësore të tilla si njollë e dhëmbëve në dhëmbët e foshnjës, humbje dëgjimi ose probleme me veshkat.

Antibiotiket: Ndërveprimet me barna tjera

Antibiotikët, si shumica e barnave, mund të ndërveprojnë me ilaçe të tjera. Disa, si Zithromax ose Z-Pak (azithromycin), në përgjithësi nuk kanë shumë ndërveprime të ilaçeve.

Por antibiotikët e tjerë, si fluoroquinolones dhe tetracyclines, nuk funksionojnë aq mirë nëse i merrni ato në të njëjtën kohë me kalcium, hekur, antacide si Tums ose Maalox, ose ushqime të tilla si qumështi, djathi ose arrat.

Nëse jeni duke marrë ilaçe ose shtesa që përmbajnë kalcium ose hekur, ose hani ushqime të qumështit ose arra, përpiquni të merrni antibiotikët tuaj disa orë para se të konsumoni ndonjë nga këto artikuj.

Mësoni Çka Duhet të Hani para dhe pas përdorimit të antibiotikëve.

Burimi

Sherohu.com është website qëllimi i së cilës është që të shpërndajmë tek shqipfolësit informacione rreth një jete më të mirë dhe më të shëndetshme. Artikujt në këtë faqe nuk duhen të merren si këshill përfundimtare, këshilloheni që gjithmonë të konsultoheni me mjekun tuaj para se të veproni. Ju urojmë shëndet dhe çdo të mirë.

Pyet dhe Komento këtu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.