Antitrupat nga Vaksinat vs nga Infektimi

0
123
antitrupat

Antitrupat janë proteina të bëra nga sistemi imunitar në përgjigje të një infeksioni ose vaksinimi. Ato janë të pranishme në sipërfaqen e qelizave të rëndësishme të sistemit tuaj imunitar të quajtur qeliza B. Qelizat e tjera imune të quajtura qeliza T ndihmojnë në pastrimin e infeksionit.

Testet e antitrupave mund të zbulojnë nivelet e antitrupave të trupit kundër një virusi të caktuar. Kur një test zbulon antitrupa, kjo do të thotë që një person ishte infektuar ose vaksinuar më parë për një sëmundje të tillë si COVID-19. Kështu, antitrupat janë një sinjal që një individ ka të ngjarë të mbrohet nga infeksioni i ardhshëm.

Ky artikull do të shpjegojë se çfarë janë antitrupat, si funksionojnë dhe si ndryshojnë kur merren nga infeksioni ose vaksinimi.

Si Antitrupat mundin infeksionet

Antitrupat luajnë një rol kyç në luftimin e llojeve të caktuara të infeksioneve. Ata punojnë me pjesë të tjera të sistemit tuaj imunitar për të hequr qafe patogjenët (bakteret ose viruset që shkaktojnë sëmundje) .1 Kjo përfshin SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19.

Sidoqoftë, duhet pak kohë që kjo të funksionojë. Nëse sistemi juaj imunitar nuk është marrë kurrë me një virus të veçantë më parë, ai nuk do të ketë antitrupa ndaj virusit gati për të shkuar.

Antitrupat neutralizues

Antitrupat ngjiten në mënyrë precize në një vend specifik në një virus të caktuar. Pra, i duhet sistemit tuaj imunitar një kohë për të kuptuar se cili antitrup i saktë do të funksionojë për të neutralizuar (kundërshtuar) një virus.

Kjo është një nga arsyet që ju merr pak kohë për tu përmirësuar pasi jeni infektuar me një virus të ri. Në varësi të llojit të veçantë të antitrupave, mund të duhen disa javë për të prodhuar antitrupat e duhur në sasi të mëdha të mjaftueshme.

Neutralizimi vs Jo-Neutralizimi

Edhe pse antitrupat janë të rëndësishëm për luftimin dhe parandalimin e shumë infeksioneve, jo të gjithë antitrupat që trupi prodhon kundër një virusi janë efektivë.

Për shembull, qeliza të ndryshme B në trup do të prodhojnë antitrupa të ndryshëm të ndryshëm që ngjiten në vende të ndryshme të virusit. Por vetëm bashkimi me disa prej këtyre vendeve do të çaktivizojë virusin. Pra, që një vaksinë të funksionojë, ajo duhet të prodhojë këtë antitrup neutralizues.

Llojet e antitrupave

Trupi zakonisht së pari prodhon një lloj antitrupi specifik të quajtur IgM. Ndonjëherë, mjekët do të testojnë për antitrupat IgM për të parë nëse kohët e fundit jeni infektuar me një virus të caktuar. Për shembull, mjekët zakonisht përdorin këtë lloj testi për të kontrolluar infeksionin e fundit me virusin e hepatitit B

Pak më vonë, trupi prodhon lloje të tjera të antitrupave. Një lloj thelbësor janë antitrupat IgG. Këto kanë tendencë të zgjasin më shumë se antitrupat IgM.

Antitrupat IgG janë kritikë për kontrollin e sëmundjes fillestare dhe parandalimin e ri-infeksionit nëse ekspozoheni përsëri në të ardhmen.

Përmbledhje

Antitrupat nxisin sistemin tuaj imunitar për të luftuar infeksionin. Ata lidhen me një vend të caktuar në një virus për ta çaktivizuar atë.

Antitrupat IgM janë antitrupat e parë që prodhon trupi. Më vonë, trupi juaj prodhon antitrupa IgG. Këto janë kritike për parandalimin e infeksionit në të ardhmen.

Si Antitrupat Parandalojnë Infeksionet

Pas një infeksioni, disa qeliza T dhe qeliza B që mund ta njohin virusin rrinë për një kohë të gjatë. Pastaj, kur ato ekspozohen përsëri ndaj virusit (ose një patogjen tjetër), këto qeliza të veçanta mbamendëse e njohin atë shpejt dhe reagojnë.

Kur kjo të ndodhë, ju nuk sëmureni. Ose, nëse sëmureni, zakonisht merrni vetëm një version shumë të butë të një sëmundjeje.

Ky quhet imunitet mbrojtës ndaj një sëmundjeje. Në varësi të situatës, ky imunitet mund të zgjasë për muaj ose vite.

Ju gjithashtu mund të keni imunitet të pjesshëm. Kjo është njësoj si t’i jepni sistemit imunitar një fillim që ju ofron një shkallë mbrojtjeje, por jo mbrojtje të plotë.

Antitrupat COVID-19

Antitrupat kanë një rol kyç në trajtimin e infeksionit dhe parandalimin e sëmundjeve. Kjo është arsyeja pse shkencëtarët kanë qenë kaq të interesuar të kuptojnë rolin e antitrupave në COVID-19.

Plazm

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka dhënë Autorizimin e Përdorimit Emergjent (EUA) për disa trajtime të COVID-19. Disa nga trajtimet përfshijnë përdorimin e plazmës (pjesa e qartë dhe e lëngshme e gjakut) e dhuruar nga njerëzit që janë shëruar nga sëmundja.

Ideja është se plazma përmban antitrupa ndaj virusit që mund të ndihmojnë individët të shërohen më shpejt nga një infeksion

Antitrupat sintetikë

tudiuesit janë gjithashtu të zellshëm në zhvillimin e terapive sintetike (kimike) të antitrupave që mund të përfundojnë të jenë një pjesë e rëndësishme e trajtimit. Produktet e antitrupave tashmë kanë marrë EUA nga FDA.6 Disa nga këto antitrupa përdoren për parandalim pas ekspozimit dhe trajtimit të hershëm te njerëzit që janë me rrezik të lartë për sëmundje të rënda.7

Vaksina

Studimi se si funksionojnë antitrupat në COVID-19 ka qenë gjithashtu kritik për zhvillimin e vaksinave të suksesshme. Kjo njohuri është gjithashtu e rëndësishme për të vlerësuar sesi imuniteti ndaj COVID-19-qoftë nga infeksioni apo vaksina-mund të ulet me kalimin e kohës. Kjo do të ndihmojë shkencëtarët të përcaktojnë se kur njerëzit mund të kenë nevojë për injeksione vaksinuese për të forcuar imunitetin e tyre.

Antitrupat nga infeksioni natyror

Kur zhvilloni antitrupa përmes sëmundjes, sistemi juaj imunitar reagon për t’ju mbrojtur. Së pari, ai kalon përmes një procesi të identifikimit të virusit dhe përfundimisht krijimit të antitrupave efektiv.

Qelizat tuaja B krijojnë antitrupa ndaj pjesëve të ndryshme të virusit. Disa nga antitrupat që trupi juaj prodhon janë efektive, dhe disa jo. Këto ju ndihmojnë të eliminoni virusin dhe të shëroheni.

Shpresojmë, disa nga këto antitrupa gjithashtu t’ju ndihmojnë të mbroheni nga infeksionet e ardhshme. Për shembull, infeksioni me COVID-19 duket se ju jep njëfarë mbrojtjeje nga të qenit i infektuar, të paktën në një afat të shkurtër. 8 Megjithatë, ende nuk dihet se sa zgjat kjo mbrojtje.

Të dhënat e vaksinës që nga gushti 2021 tregojnë se shanset për t’u infektuar përsëri me COVID-19 janë 2.34 herë më të mëdha për ata që janë të pavaksinuar sesa ata që kanë marrë vaksinimin COVID-19.9

Gjithashtu, studimet kanë treguar se njerëzit me simptoma të COVID-19 duket se prodhojnë antitrupa efektivë, “neutralizues”. Nga përvoja me viruset e tjera, shkencëtarët mendojnë se kjo do të thotë që infektimi me COVID-19 ndoshta çon në të paktën një nivel mbrojtjeje kundër infeksionit të ardhshëm.

Për më tepër, studimet e kafshëve sugjerojnë të paktën një nivel të imunitetit mbrojtës, me të paktën disa nga kjo që vijnë nga mbrojtja e antitrupave.

Sa mund të zgjasë imuniteti natyror?

Sa kohë zgjat imuniteti mbrojtës pas infektimit ndryshon për lloje të ndryshme të viruseve.

Disa viruse ndryshojnë (ndryshojnë) mjaft shpejt. Kjo do të thotë kur jeni të ekspozuar ndaj një lloji të ri të virusit, antitrupat tuaj të mëparshëm mund të mos funksionojnë. Kjo është arsyeja pse një vaksinë e re kundër gripit krijohet çdo vit.

Imuniteti ndaj disa llojeve të koronavirusit mund të jetë jetëshkurtër. Për shembull, njerëzit mund të marrin simptoma të ngjashme me ftohjen nga disa koronaviruse sezon pas sezoni

Por koronaviruset nuk ndryshojnë aq shpejt sa viruset si gripi. Kjo mund të nënkuptojë që imuniteti mbrojtës mund të zgjasë më shumë për COVID-19 sesa për diçka si gripi.

Antitrupat ndaj COVID-19 duket se ulen në muajt pas infektimit. Sidoqoftë, kjo ndodh për të gjitha sëmundjet infektive. Prandaj, nuk do të thotë domosdoshmërisht që mbrojtja imune po zvogëlohet.

Qelizat B mund të ulin prodhimin e antitrupave në muajt pas infektimit. Por qelizat B të kujtesës mund të vazhdojnë të qarkullojnë në qarkullimin e gjakut për vite me rradhë. Me sa duket, këto qeliza B mund të fillojnë të lëshojnë antitrupin neutralizues nëse do të ekspozoheshin përsëri ndaj virusit

Pasi të kenë studiuar një virus për një kohë të gjatë, shkencëtarët mund të përcaktojnë nëse një person është imun në bazë të një testi gjaku. Për shembull, ata mund të kërkojnë një përqendrim të caktuar të një antitrupi specifik.

Meqenëse sistemet imune të njerëzve reagojnë shumë ndryshe ndaj infeksionit natyror, është e vështirë për shkencëtarët të përcaktojnë se sa gjatë mund të zgjasë imuniteti natyror ndaj COVID-19.

Sistemet imune të njerëzve i përgjigjen më vazhdimisht vaksinimit, kjo është arsyeja pse shkencëtarët rekomandojnë vaksinën COVID-19 edhe për njerëzit që janë shëruar nga virusi.

Për shkak se COVID-19 është kaq i ri, shkencëtarët do të duhet të shohin se si duket imuniteti me kalimin e kohës. Në një studim, studiuesit gjetën antitrupa në shumicën e njerëzve tre muaj pasi përjetuan simptoma nga COVID-19.

Sa zgjat imuniteti mund të ndikohet gjithashtu nëse një person kishte një infeksion asimptomatik, të butë ose të rëndë.

Përmbledhje

Imuniteti i fituar natyrshëm ndodh nga infektimi me një sëmundje të veçantë. Kjo zakonisht mbron nga riinfektimi, të paktën në një afat të shkurtër. Sa zgjat imuniteti natyror varet nga virusi dhe sa shpejt ai pëson mutacion.

Antitrupat nga vaksinimi

Vaksinimi është një mënyrë për trupin tuaj për të ndërtuar imunitet mbrojtës pa pasur nevojë të sëmureni më parë. Llojet e ndryshme të vaksinave e bëjnë këtë në mënyra të ndryshme.

Pavarësisht se si një vaksinë e prezanton trupin tuaj me një virus, të gjitha vaksinat në thelb bëjnë të njëjtën gjë:

 • Ata ekspozojnë sistemin imunitar ndaj një ose më shumë proteinave nga virusi (ose një patogjen tjetër).
 • Ky ekspozim udhëzon sistemin tuaj imunitar të bëjë qeliza B.
 • Ato qeliza B pastaj prodhojnë antitrupa specifikë që mund të luftojnë një virus specifik.

Procesi i vaksinimit bën që trupi të krijojë kujtesën e qelizave B, ashtu siç bëjnë në infeksionet natyrore. Nëse jeni ekspozuar ndonjëherë përsëri ndaj virusit, këto qeliza B hyjnë në veprim menjëherë dhe lëshojnë antitrupa që mund të synojnë virusin.

Këto antitrupa ndalojnë virusin para se të sëmureni. Ose, në disa raste, mund të sëmureni, por me një rast shumë më të butë.

Kjo për shkak se sistemi juaj imunitar tashmë ka një fillim fillestar – një që nuk do ta kishte pasur nëse nuk do të ishit vaksinuar.

Vaksina kundër Imunitetit Natyror

Ka shumë ngjashmëri, por ndonjëherë edhe disa dallime midis imunitetit të vaksinës dhe imunitetit natyror. Për shembull, në përgjigje të një infeksioni ose vaksinimi me një virus të gjallë, antitrupat IgM zakonisht bëhen së pari duke u pasuar nga IgG dhe disa lloje të tjera të antitrupave.

Dhe ashtu si në një infeksion natyral, imuniteti mbrojtës nuk fillon në momentin që vaksinoheni. Duhen nja dy javë që sistemi juaj imunitar të formojë antitrupat dhe grupet e qelizave B për të cilat ka nevojë. Kjo është arsyeja pse ju nuk merrni mbulim të plotë mbrojtës nga një vaksinim menjëherë.

Në pjesën më të madhe, antitrupat që formoni nga vaksinimi janë të njëjtat antitrupa që do të merrnit nga një infeksion natyral. Një ndryshim është se disa lloje të vaksinave tregojnë vetëm sistemin imunitar të virusit përkatës. Për shkak të kësaj, sistemi imunitar nuk formon aq shumë lloje të ndryshme të antitrupave sa do të ishte gjatë një infeksioni natyror.

Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që antitrupat e formuar janë më pak efektivë sesa ato të formuar në një infeksion natyral. Vetëm se dikush që është infektuar natyrshëm mund të ketë gjithashtu antitrupa shtesë (shumë prej të cilëve mund të jenë joefektivë).

Për të bërë një vaksinë, studiuesit përzgjedhin me kujdes një pjesë të veçantë të virusit të treguar në studimet laboratorike për të shkaktuar një përgjigje të antitrupave që neutralizon në mënyrë efektive virusin.

Imuniteti i vaksinës

 • Imuniteti mbrojtës që ndërtohet me kalimin e kohës
 • Trupi mund të prezantohet me një antitrup specifik që është gjetur efektiv në luftimin e virusit
 • Antitrupi specifik i fituar përmes vaksinimit është efektiv në luftimin e virusit
 • Vaksinat sigurojnë imunitet pa rrezikun e komplikimeve nga ekspozimi ndaj një virusi

Imuniteti i Fituar Natyrisht

 • Imuniteti mbrojtës që ndërtohet me kalimin e kohës
 • Trupi mund të formojë shumë antitrupa të ndryshëm në përgjigje të një sëmundjeje
 • Antitrupi specifik i fituar përmes infeksionit është efektiv në luftimin e virusit
 • Imuniteti natyror vjen me rrezikun e komplikimeve nga ekspozimi ndaj një virusi

Ndonjëherë studiuesit mund ta përdorin këtë kuptim për të ndihmuar në marrjen e vendimeve diagnostikuese. Për shembull, me hepatitin B, ndryshimet në antitrupa të caktuar ndonjëherë mund të përdoren për të përcaktuar nëse një person ka një infeksion aktiv ose kronik.

Gjithashtu mund të tregojë nëse janë vaksinuar me sukses. Njerëzit që morën antitrupat përmes infeksionit natyror të hep B kanë një antitrup specifik që nuk gjendet tek njerëzit e vaksinuar (një jo i rëndësishëm për zhvillimin e imunitetit).

Shumica e vaksinave për COVID-19 tregojnë vetëm një pjesë të sistemit imunitar të virusit. Kjo është një proteinë e zgjedhur për të shkaktuar një përgjigje të fortë imune. (Kjo përfshin vaksinat e ARN -së Pfizer dhe Moderna.) Pra, dikush që ishte infektuar natyrshëm me virusin mund të ketë disa lloje antitrupash shtesë që nuk gjenden tek dikush që ishte vaksinuar me sukses.

Dallimi midis imunitetit të fituar nga vaksina dhe atij të fituar natyrshëm është një temë shumë komplekse. Ju nuk mund ta krahasoni infeksionin natyror me vaksinimin sepse jo çdo vaksinë ka të njëjtat veti. Për më tepër, jo çdo vaksinë do të shkaktojë të njëjtën përgjigje imune.

Në disa raste, një vaksinë specifike mund të mos japë një përgjigje aq efektive të antitrupave sa është e infektuar natyrshëm. Por herë të tjera, e kundërta mund të jetë rasti. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse një vaksinë është krijuar për të provokuar një përgjigje të fortë.

Ne nuk mund të bëjmë supozime pa studiuar të dhënat specifike për një afat të gjatë.

Përmbledhje

Vaksinat e prezantojnë trupin tuaj me proteinat nga një virus. Kjo bën që trupi juaj të bëjë qeliza B, të cilat prodhojnë antitrupa për të luftuar virusin nëse ekspozoheni. Si rezultat, vaksinimi ju ndihmon të shmangni sëmundjen ose të sëmureni rëndë.

Imuniteti i vaksinës dhe imuniteti natyror mund të ndryshojnë në llojet e antitrupave të prodhuar kundër një virusi. Sidoqoftë, ata të dy punojnë për të përgatitur sistemin imunitar të trupit me antitrupa për të luftuar sëmundjet.

Përfitimi i madh i imunitetit të vaksinave është se nuk keni nevojë të rrezikoni komplikimet e sëmundjes për të zhvilluar antitrupa ndaj virusit.

Rreziqet e mundshme të antitrupave

Antitrupat japin shumë përfitime. Ata eliminojnë infeksionet dhe sigurojnë imunitet mbrojtës kundër infeksioneve të ardhshme.

Sidoqoftë, në rrethana të rralla, antitrupat në të vërtetë mund të përkeqësojnë një infeksion. Për shembull, antitrupat mund të lidhen me një virus në një mënyrë të tillë që e bën më të lehtë hyrjen në qeliza.

Kjo mund të nënkuptojë që nëse një person ri-infektohet pas një infeksioni të butë fillestar, atëherë ai mund të ketë një rast më të rëndë për herë të dytë. Ose, teorikisht mund të nënkuptojë që një person mund të ketë një përgjigje më të keqe ndaj infeksionit të mundshëm nëse është vaksinuar më parë për sëmundjen.

Ky skenar është quajtur “përmirësim i varur nga antitrupat”. 2 hasshtë gjetur në viruse të tilla si dengue. Në atë virus, ai ndërlikoi krijimin e vaksinave të suksesshme.

Për shkak se studiuesit ishin të vetëdijshëm për këtë mundësi teorike, ata kanë kërkuar me shumë kujdes për të parë nëse kjo mund të jetë e mundur në COVID-19.

Sidoqoftë, asnjë shenjë e rritjes së varur nga antitrupat nuk është gjetur në COVID-19.

Në fakt, më shumë se 166 milionë amerikanë janë vaksinuar plotësisht, dhe vaksinat kanë qenë shumë efektive në parandalimin e infeksionit dhe sëmundjeve të rënda. Rastet e “zbulimit” ndodhin vetëm në një përqindje të vogël të njerëzve të vaksinuar.13

Koha gjithashtu do të tregojë se si imuniteti dhe përgjigja e antitrupave ndryshojnë me kalimin e kohës. Kjo do të ndihmojë në përcaktimin kur vaksinat përforcuese do të jenë të nevojshme.

Përmbledhje

Antitrupat ndihmojnë trupin tuaj të luftojë disa infeksione. Ato punojnë kur trupi juaj është i sëmurë në mënyrë aktive. Ata gjithashtu rrinë pranë për t’ju ndihmuar të mos infektoheni përsëri.

Vaksinat janë një mënyrë tjetër që trupi juaj mund të marrë antitrupa. Vaksinat e prezantojnë trupin tuaj me një ose më shumë proteina nga një virus. Kjo e shtyn atë të bëjë qeliza B, të cilat prodhojnë antitrupa kundër një virusi specifik.

Vaksinat janë një mënyrë e sigurt dhe efektive për të mbrojtur veten nga sëmundjet infektive. Vaksinat COVID-19 janë mënyra më e sigurt për të mbrojtur veten nga COVID-19. Ato janë gjerësisht të disponueshme për të gjithë 12 vjeç e sipër.

Burimi informacionit.

Pyet dhe Komento këtu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.