Vaksinat kunder COVID-19 jane te sigurat per Shtatzana

1
579
vaksinat kunder covid-19
Vaksinimi ne Shtatzani

Kur Whitney Schulte mori dozën e saj të parë të vaksinës Pfizer në janar, ajo mori disa shikime. Schulte ishte 25 javë shtatzënë në atë kohë dhe kishte mesazhe të përziera rreth asaj se si vaksinat kunder COVID-19 mund të ndikonin tek ajo dhe foshnja e saj e palindur. vaksina e covid ne shtatzani

Mjeku i saj i tha asaj se do të ishte një “vendim personal” për të marrë vaksinën sepse nuk kishte shumë të dhëna. “Ne sapo morëm vendimin për të marrë një shans për vaksinën,” i thotë Schulte Verywell. vaksina e covid ne shtatzani

Schulte u vaksinua plotësisht deri në shkurt dhe ne Maj ajo lindi një vajzë të shëndetshme. vaksinat kunder covid-19

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) më 11 gusht lëshuan udhëzime të reja që rekomandojnë njerëzit që janë shtatzënë të marrin vaksinën, duke pohuar vendimin e Schulte. vaksina e covid ne shtatzani

Grate shtatzane, në gji, ose ato qe planifikojnë shtatzëni, tolerojnë vaksinat COVID-19 me ritme të ngjashme me popullatën e përgjithshme, sipas një studimi të ri në Journal of American Medicine.1 vaksinat kunder covid-19

Lorene Temming, MD, MSCI, një gjinekolog dhe mjeku kryesor për përgjigjen e koronavirusit të punës dhe shpërndarjes së Atrium Health, thotë se të dhënat në rritje për sigurinë e vaksinës për gratë shtatzëna, të kombinuara me frikën nga varianti Delta, mund të kenë motivuar CDC të lëshojë rekomandimi i ri. vaksina e covid ne shtatzani

vaksinat kunder covid-19
Vaksinimi ne Shtatzani

Ajo shton se ofruesit si ajo, të cilët punojnë drejtpërdrejt me grate shtatzane, kanë avokuar që pacientët e tyre shtatzënë të kërkojnë vaksinime për muaj tani. vaksinat kunder covid-19

“Edhe në dhjetor kur vaksinat po dilnin për herë të parë, shumica e ekspertëve ranë dakord që gratë shtatzëna ndoshta duhet të vaksinohen,” i thotë Temming Verywell. vaksina e covid ne shtatzani

Mungesa e të dhënave herët ishte kryesisht sepse njerëzit shtatzëna u përjashtuan nga provat klinike të vaksinave COVID-19, shton ajo, dhe kjo mund të ketë kontribuar në keqkuptimin se kjo popullsi ishte e përjashtuar sepse vaksinat ishin të rrezikshme për ta. vaksina e covid ne shtatzani

Në realitet, është konvencion për të përjashtuar gratë shtatzëna dhe fëmijët nga këto lloj sprovash, shpjegon Temming. vaksinat kunder covid-19

CDC tani monitoron rezultatet shëndetësore të mbi 148,000 njerëzve shtatzënë të vaksinuar në Regjistrin e tyre të shtatzënisë të vaksinave COVID-19 të sigurt. Agjencia ka gjetur se vaksina nuk prodhon efekte anësore më të mëdha tek individët shtatzënë sesa në popullatën e përgjithshme. vaksina e covid ne shtatzani

Hulumtimet sugjerojnë gjithashtu se proteinat e vaksinave në mRNA janë shumë të mëdha për të depërtuar në placentë, që do të thotë se vaksinat nuk mund të dëmtojnë foshnjën e palindur, thotë Temming. Nga ana tjetër, antitrupat nga vaksina mund të transferohen tek fëmija përmes trupit dhe ushqyerjes me gji, shton ajo. vaksinat kunder covid-19

Ka më pak kërkime mbi efektin e vaksinës Johnson & Johnson tek gratë shtatzana. Sidoqoftë, vaksinat e tjera që përdorin të njëjtën teknologji të vektorit viral kanë qenë të sigurta për gratë shtatzana, thotë Temming. vaksina e covid ne shtatzani

Ndërsa disa njerëz janë të shqetësuar për komplikimet e mundshme nga vaksinat Johnson & Johnson, të tilla si mpiksjet e rralla të gjakut, Temming thotë se rreziku nuk është aq i lartë sa të pengojë një grua shtatzënë të kërkojë vaksinën me një dozë të vetme. vaksinat kunder covid-19

Për njerëzit që janë të shqetësuar për komplikimet dhe kanë qasje në të tre vaksinat, ata duhet të kërkojnë një vaksinë mRNA si Pfizer ose Moderna, shton ajo. vaksina e covid ne shtatzani

Çdo vaksinë është më e mirë se asnjë, thotë ajo, veçanërisht sepse shtatzënia e vë një person në një gjendje imunokompromituar. Të dhënat e CDC theksuan se pacientët COVID-19 që ishin shtatzënë ishin shumë më të prekshëm ndaj shtrimeve në spital dhe rritnin rrezikun e vdekjes. vaksina e covid ne shtatzani

“Trupat tanë duhet të tolerojnë një të huaj, të themi, për nëntë muaj dhe kjo është në formën e fëmijës tonë,” thotë Temming. “Ne kemi parë për një kohë të gjatë që viruset e sëmundjeve të frymëmarrjes si gripi janë më të rrezikshme në gratë shtatzëna, kështu që nuk është për t’u habitur që kjo mbetet e vërtetë me COVID. ” vaksinat kunder covid-19

Schulte thotë se ka pasur shumë keqkuptime dhe ide të ndryshuara se si të qëndroni të shëndetshëm gjatë shtatzënisë – edhe para pandemisë. Ndonjëherë njerëzit mund të “zbresin në vrimën e lepurit” duke u përpjekur të sigurohen që po bëjnë gjithçka siç duhet, shton ajo. vaksina e covid ne shtatzani

“Në një moment, ju duhet t’i besoni ekspertëve,” thotë Schulte. “Dua të sigurohem që jam i sigurt dhe i shëndetshëm, dhe mendoj se ky ishte një faktor i madh kontribues për marrjen e vaksinës. Po i besoja faktit që shkencëtarët e dinë se çfarë po bëjnë, dhe se do të më mbrojë nga komplikimet ”. vaksinat kunder covid-19

Informacioni në këtë artikull është aktual që nga data 23 Gusht 2021, që do të thotë se informacioni më i ri mund të jetë i disponueshëm kur ta lexoni këtë. Për përditësimet më të fundit mbi COVID-19, vizitoni faqen tonë të lajmeve të koronavirusit.

Burimi i artikullit: verywellhealth.com

Pyet dhe Komento këtu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.