Levozhga e Vezes: Dobite Shendetesore

0
1299

Levozhga e Vezes, a hahet? Po! Levozhgat e vezeve janë të ngrënshme dhe janë një burim i shkëlqyer i kalciumit. Lëvozhgat e vezëve jo vetëm që janë të ngrënshme, por ato gjithashtu kanë një larmi të gjerë aplikimesh. Ato përdoren si përbërës në ushqimin e kafshëve dhe plehrave.

levozha e vezes
levozhgat e vezeve
Photo by Viktor Talashuk on Unsplash

Levozhgat e Vezeve – perberja

Lëvozhga e vezes ka një shtresë të hollë të jashtme e cila parandalon që bakteret të futen brenda guaskës. Nën guaskën është një membranë që ndan guaskën e vezës nga albumina ose e bardha e vezës.

Lëvozhgat e vezëve janë bërë pothuajse tërësisht nga karbonat kalciumi (95%). 5% e mbetur përbëhet nga një përzierje e proteinave dhe mineraleve të tjera.

Levozhga e Vezes – Përfitimet shëndetësore

Ja pse konsumi mjekësore e pluhurit të levozhges së vezëve është e mirë për shëndetin tuaj:

1. Lëvozhgat e vezëve janë një burim i madh i kalciumit dietik

Kalciumi është minerali më i bollshëm në trupin e njeriut, me rreth 99% të tij të pranishëm në eshtra dhe dhëmbë. Kalciumi është një lëndë ushqyese thelbësore që është e nevojshme për shumë funksione në shëndetin e njeriut. Një nga funksionet e tij kryesore është forcimi i kockave.

Ky mineral gjendet në një sërë ushqimesh, duke përfshirë produktet e qumështit, ushqimet e fortifikuara me kalcium dhe disa perime. Sidoqoftë, njerëzit zakonisht nuk konsumojnë mjaft nga këto produkte për të përmbushur kërkesat e tyre ditore të kalciumit.

Tek të rriturit vetëm gjysma e një lëvozhge veze mund të sigurojë sasinë e kalciumit të nevojshëm në ditë. Marrja e rekomanduar ditore është 1.000 mg kalcium tek të rriturit (rekomandimet për kalcium ndryshojnë sipas moshës dhe gjinisë). Të moshuarit kanë më shumë nevojë për kalcium sesa të rinjtë.

Për më tepër, kalciumi nga lëvozhga e vezes absorbohet më mirë nga trupi sesa karbonat kalciumi i papërlyer (unadulterated). Një studim zbuloi se shkalla e absorbimit të së parës është 34.8%, më e madhe se ajo e këtij të fundit. (1)

2. Levozhgat e vezeve ndihmojnë në forcimin e eshtrave

Pluhuri i vezeve, i cili në thelb është nga levozhgat e vezeve të grimcuar, i konsumuar si shtesë e kalciumit ka treguar efekte të rëndësishme dhe të dobishme në uljen e humbjes së kockave.

Dendësia e masës kockore anon të ulet me moshën. Kjo humbje e kockave është veçanërisht e rëndë për gratë në postmenopauzë që shpesh, si rezultat i saj, zhvillojnë osteoporozë ose osteopeni. Kështu, plotësimi i kalciumit bëhet edhe më i nevojshëm për të përballuar këtë humbje.

Studimet klinike të kryera tek gratë në postmenopauzë dhe pacientët me osteoporozë/osteopeni zbuluan një lidhje midis marrjes së kalciumit të marrë nga levozhga e veses se pulës dhe përmirësimit të densitetit mineral të kockave në ijet dhe shpinë lumbare, me kusht që kalciumi të konsumohej së bashku me lëndë ushqyese të tjera për ndërtimin e kockave, domethënë, vitaminë D3 dhe magnez. (2)

Në një studim tjetër me një grup grash në menopauzë, kalciumi i vezëve ishte më efektiv në rritjen e masës kockore sesa karbonati i pastër i kalciumit. (1)

3. Levozhgat e vezeve mund të përmirësojnë shëndetin e nyjeve

Disa studime kanë treguar plotësimin me membranës së lëvozhgës së vezës si trajtim për simptomat që lidhen me osteoartritin dhe për të lehtësuar dhimbjen ose ngurtësinë e kyçeve. (3) Membrana e vezës përbëhet kryesisht nga kolagjeni i proteinave.

Sidoqoftë, nevojiten më shumë kërkime në këtë fushë për të përcaktuar efektivitetin e plotësimit të membranës së levozhges së vezëve në shëndetin e nyjeve.

Përdorimi i pluhurit nga levozhgat e vezeve si një shtesë e kalciumit

Një alternativë për të blerë një shtesë komerciale të kalciumit është bërja e pluhurit të vezëve në shtëpi duke përdorur një holluese (otllogi) dhe një sitë.

Pastaj mund të shtoni pluhurin e vezës në ushqime të ndryshme, të tilla si bukë, pica dhe makarona, pa ndryshuar strukturën ose shijen. Pluhuri i lëvozhgës së vezës gjithashtu mund të tretet në uthull, limon dhe lëng portokalli.

Mase paraprake

  • Së pari ziejini vezët për të hequr bakteret që mund të fshihen në sipërfaqen e jashtme.
  • Është e rëndësishme të merrni sasinë e duhur të kalciumit për të konsumuar. Shumë kalcium mund të shkaktojë hiperkalcemi, dëmtim të veshkave dhe gurë në veshka.

Për fund

Levozhga e vezes është një burim i lirë dhe efektiv i kalciumit dietik. Nëse keni probleme me plotësimin e nevojave tuaja për kalcium, plotësimi me pluhurin nga levozhga e vezeve mund të jetë një mënyrë efektive për të përmbushur nevojat tuaja.

Burimi: emedihealth.com

Sherohu.com është website qëllimi i së cilës është që të shpërndajmë tek shqipfolësit informacione rreth një jete më të mirë dhe më të shëndetshme. Artikujt në këtë faqe nuk duhen të merren si këshill përfundimtare, këshilloheni që gjithmonë të konsultoheni me mjekun tuaj para se të veproni. Ju urojmë shëndet dhe çdo të mirë.

Pyet dhe Komento këtu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.