Semundja e Parkinsonit: Simptomat, Diagnoza & Trajtimi

0
1149
semundja e parkinsonit
Simptomat e Semundjes se Parkinsonit

Semundja e Parkinsonit është një çrregullim progresiv që shkaktohet nga degjenerimi i qelizave nervore në pjesën e trurit të quajtur substantia nigra, e cila kontrollon lëvizjen. Këto qeliza nervore vdesin ose dëmtohen, duke humbur aftësinë për të prodhuar një kimikat të rëndësishëm të quajtur dopaminë. Studimet kanë treguar se simptomat e Parkinsonit zhvillohen te pacientët me një humbje prej 80 për qind ose më të madhe të qelizave që prodhojnë dopaminë në substantia nigra.

Normalisht, dopamina vepron në një ekuilibër delikat me neurotransmetuesit e tjerë për të ndihmuar në koordinimin e miliona qelizave nervore dhe muskulore të përfshira në lëvizje. Pa mjaftueshëm dopaminë, ky ekuilibër prishet, duke rezultuar në dridhje (dridhje në duar, krahë, këmbë dhe nofulla); ngurtësi (ngurtësi e gjymtyrëve); ngadalësia e lëvizjes; dhe ekuilibri dhe koordinimi i dëmtuar – simptomat karakteristike te Semundja e Parkinsonit.

Shkaku i Parkinsonit në thelb mbetet i panjohur. Megjithatë, teoritë që përfshijnë dëmtimin oksidativ, toksinat mjedisore, faktorët gjenetikë dhe plakjen e përshpejtuar janë diskutuar si shkaqe të mundshme të sëmundjes. Në vitin 2005, studiuesit zbuluan një mutacion të vetëm në një gjen te sëmundja e Parkinsonit (i identifikuar për herë të parë në 1997), i cili besohet se është përgjegjës për pesë për qind të rasteve të trashëguara.

Semundja e Parkinsonit: Prevalenca dhe incidenca

Vlerësohet se semundja e parkinsonit diagnostikohet tek rreth 60,000 raste të reja çdo vit, duke i shtuar rreth 1 deri në 1.5 milionë amerikanë që aktualisht kanë këtë sëmundje. Kishte rreth 18,000 vdekje të lidhura me sëmundjen e Parkinsonit në Shtetet e Bashkuara në vitin 2003. Ndërsa gjendja zakonisht zhvillohet pas moshës 55 vjeç, sëmundja mund të prekë njerëzit në të 30-at dhe të 40-at, si aktori Michael J. Fox, i cili u diagnostikua në mosha 30.

Një listë e pjesshme e njerëzve të famshëm me Parkinson:

 • Muhamed Ali, boksier (i nxitur nga boksi)
 • Johnny Cash, këngëtar
 • Michael J. Fox, aktor
 • Estelle Getty, aktore
 • Billy Graham, ungjilltar
 • Pauline Kael, kritike filmi
 • Deborah Kerr, aktore
 • Janet Reno, ish-Prokurorja e Përgjithshme e SHBA
 • George Roy Hill, 81 vjeç, drejtor
 • Michael Redgrave, 77, aktor
 • Papa Gjon Pali II, 84 vjeç, papë
 • Terry-Thomas, 79 vjeç, aktor

Semundja e Parkinsonit: Simptomat e zakonshme

 • Dridhja ose lëvizjet e pavullnetshme dhe ritmike të duarve, krahëve, këmbëve dhe nofullës
 • Ngurtësia ose ngurtësia e muskujve të gjymtyrëve – më e zakonshme në krahë, shpatulla ose qafë
 • Humbje graduale e lëvizjes spontane, e cila shpesh çon në ulje të aftësive mendore ose kohës së reagimit, ndryshime zëri, ulje të shprehjes së fytyrës, etj.
 • Humbje graduale e lëvizjes automatike, e cila mund të çojë në zvogëlimin e vezullimit, uljen e shpeshtësisë së gëlltitjes dhe jargësisë
 • Një qëndrim i përkulur, i përkulur me përkulje në bërryla, gjunjë dhe ijë
 • Ecje e paqëndrueshme ose ekuilibër
 • Depresioni ose demenca

Diagnoza e Semundjes se Parkinsonit

Aktualisht, diagnoza e Semundja e Parkinsonit bazohet kryesisht në simptomat e zakonshme të përshkruara më sipër. Nuk ka asnjë test me rreze X ose gjak që mund të konfirmojë sëmundjen. Megjithatë, imazhet diagnostike joinvazive, të tilla si tomografia me emetim pozitron (PET) mund të mbështesin diagnozën e mjekut. Metodat konvencionale të diagnostikimit përfshijnë:

 • Prania e dy nga tre simptomat kryesore
 • Mungesa e shenjave të tjera neurologjike gjatë ekzaminimit
 • Nuk ka histori të shkaqeve të tjera të mundshme të parkinsonizmit, të tilla si përdorimi i ilaçeve qetësuese, trauma në kokë ose goditje në tru
 • Reagimi ndaj medikamenteve të Parkinsonit, si levodopa

Semundja e Parkinsonit: Trajtim Mjekësor

Shumica e pacientëve me Parkinson trajtohen me medikamente për të lehtësuar simptomat e sëmundjes. Këto medikamente funksionojnë duke stimuluar qelizat e mbetura në substancia nigra për të prodhuar më shumë dopaminë (medikamente levodopa) ose duke frenuar një pjesë të acetilkolinës që prodhohet (medikamente antikolinergjike), pra duke rivendosur ekuilibrin midis kimikateve në tru. Është shumë e rëndësishme të bashkëpunoni ngushtë me mjekun për të hartuar një plan trajtimi individual. Efektet anësore ndryshojnë shumë sipas klasës së mjekimit dhe pacientit.

Levodopa

E zhvilluar më shumë se 30 vjet më parë, levodopa shpesh konsiderohet si standardi i artë i terapisë per Semundja e Parkinsonit. Levodopa funksionon duke kapërcyer barrierën gjak-tru, rrjetën e përpunuar të enëve të imta të gjakut dhe qelizave që filtrojnë gjakun që arrin në tru, ku ai shndërrohet në dopaminë. Meqenëse enzimat e gjakut (të quajtura AADC) shpërbëjnë pjesën më të madhe të levodopës përpara se të arrijë në tru, levodopa tani kombinohet me një frenues enzimë të quajtur karbidopa. Shtimi i karbidopës parandalon metabolizimin e levodopës në traktin gastroinstenal, mëlçi dhe inde të tjera, duke lejuar që më shumë prej saj të arrijë në tru. Prandaj, nevojitet një dozë më e vogël levodopa për të trajtuar simptomat. Ky përparim gjithashtu ndihmon në reduktimin e të përzierave dhe të vjellave të rënda të përjetuara shpesh si një efekt anësor i levodopës. Për shumicën e pacientëve, levodopa zvogëlon simptomat e ngadalësimit, ngurtësi dhe dridhje. Është veçanërisht efektiv për pacientët që kanë humbje të lëvizjes spontane dhe ngurtësinë e muskujve. Megjithatë, ky medikament nuk e ndalon ose ngadalëson përparimin e sëmundjes.

Levodopa është në dispozicion si një formulë standarde (ose e menjëhershme) e lëshimit ose një formulë me veprim të gjatë ose “lirim të kontrolluar”. Lëshimi i kontrolluar mund të sigurojë një kohëzgjatje më të gjatë veprimi duke rritur kohën që i duhet traktit gastrointestinal për të përthithur ilaçin. semundja e parkinsonit

Efektet anësore mund të përfshijnë nauze, të vjella, gojë të thatë dhe marramendje. Diskinezitë (lëvizjet jonormale) mund të shfaqen me rritjen e dozës. Në disa pacientë, levodopa mund të shkaktojë konfuzion, halucinacione ose psikozë. semundja e parkinsonit

Agonistët e dopaminës

Bromocriptine, pergolide, pramipexole dhe ropinirole janë medikamente që imitojnë rolin e lajmëtarëve kimikë në tru, duke bërë që neuronet të reagojnë ashtu siç do të reagonin ndaj dopaminës. Ato mund të përshkruhen vetëm ose me levodopa dhe mund të përdoren në fazat e hershme të sëmundjes ose të administrohen për të zgjatur kohëzgjatjen e efektivitetit të levodopës. Këto medikamente në përgjithësi kanë më shumë efekte anësore sesa levodopa, kështu që merret parasysh përpara se mjekët të përshkruajnë agonistët e dopaminës për pacientët.

Efektet anësore mund të përfshijnë përgjumje, nauze, të vjella, gojë të thatë, marramendje dhe ndjenjë të fikëti gjatë qëndrimit në këmbë. Ndërsa këto simptoma janë të zakonshme kur filloni një agonist dopamine, ato zakonisht zgjidhen brenda disa ditësh. Në disa pacientë, agonistët e dopaminës mund të shkaktojnë konfuzion, halucinacione ose psikozë.

Frenuesit COMT

Entacapone dhe tolcapone janë medikamente që përdoren për të trajtuar luhatjet në përgjigje të levodopa. COMT është një enzimë që metabolizon levodopa në qarkullimin e gjakut. Duke bllokuar COMT, më shumë levodopa mund të depërtojë në tru dhe, duke e bërë këtë, të rrisë efektivitetin e trajtimit. Tolcapone indikohet vetëm për pacientët, simptomat e të cilëve nuk kontrollohen në mënyrë adekuate nga medikamente të tjera, për shkak të efekteve toksike potencialisht serioze në mëlçi. Pacientët që marrin tolkapon duhet të marrin gjak në mënyrë periodike për të monitoruar funksionin e mëlçisë.

Efektet anësore mund të përfshijnë diarre dhe diskinezi. semundja e parkinsonit

Selegilina

Ky mjekim ngadalëson aktivitetin e enzimës monoamine oksidazë B (MAO-B), enzima që metabolizon dopaminën në tru, duke vonuar ndarjen e dopaminës natyrale dhe dopaminës së formuar nga levodopa. Kur merret së bashku me levodopa, selegilina mund të rrisë dhe zgjasë efektivitetin e levodopës. semundja e parkinsonit

Efektet anësore mund të përfshijnë urth, nauze, gojë të thatë dhe marramendje. Konfuzioni, ankthet, halucinacionet dhe dhimbja e kokës ndodhin më rrallë dhe duhet të raportohen te mjeku. semundja e parkinsonit

Medikamente antikolinergjike

Triheksifenidili, mezilati i benztropinës, biperideni HCL dhe prociklidina funksionojnë duke bllokuar acetilkolinën, një kimikat në tru, efektet e të cilit bëhen më të theksuara kur bien nivelet e dopaminës. Këto medikamente janë më të dobishme në trajtimin e dridhjes dhe ngurtësisë së muskujve, si dhe në reduktimin e parkinsonizmit të shkaktuar nga mjekimi. Ata në përgjithësi nuk rekomandohen për përdorim të zgjatur në pacientët e moshuar për shkak të komplikimeve dhe efekteve anësore serioze.

Efektet anësore mund të përfshijnë gojën e thatë, shikimin e paqartë, qetësimin, delirin, halucinacionet, kapsllëkun dhe mbajtjen e urinës. Mund të shfaqen gjithashtu konfuzion dhe halucinacione. semundja e parkinsonit

Amantadina

Ky është një ilaç antiviral që gjithashtu ndihmon në reduktimin e simptomave të Parkinsonit (të palidhur me komponentët e tij antiviralë) dhe përdoret shpesh në fazat e hershme të sëmundjes. Ndonjëherë përdoret me një ilaç antikolinergjik ose levodopa. Mund të jetë efektiv në trajtimin e lëvizjeve të ngutshme që lidhen me Semundja e Parkinsonit.

Efektet anësore mund të përfshijnë vështirësi në përqendrim, konfuzion, pagjumësi, ankthe, agjitacion dhe halucinacione. Amantadina mund të shkaktojë ënjtje të këmbëve si dhe lëkurë lara-lara, shpesh në këmbë. semundja e parkinsonit

Kirurgjia

Për shumë pacientë te sëmurë nga semundja e parkinsonit, medikamentet janë efektive për të mbajtur një cilësi të mirë të jetës. Megjithatë, ndërsa çrregullimi përparon, disa pacientë zhvillojnë ndryshueshmëri në përgjigjen e tyre ndaj trajtimit, të njohura si “luhatje motorike”. Gjatë periudhave “të ndezura”, një pacient mund të lëvizë me lehtësi relative, shpesh me dridhje dhe ngurtësi të reduktuar. pacientët mund të kenë më shumë vështirësi në kontrollimin e lëvizjeve. Periudhat e ndërprerjes mund të ndodhin pak para se pacienti të marrë dozën e radhës të mjekimit dhe këto episode quhen “lodhje”. Lëvizjet e pakontrolluara shtrënguese, të quajtura diskinezia, mund të rezultojnë. Këto probleme zakonisht mund të menaxhohen me ndryshime në medikamente Bazuar në llojin dhe ashpërsinë e simptomave, përkeqësimin e cilësisë së jetës së pacientit dhe shëndetin e përgjithshëm të pacientit, operacioni mund të jetë hapi tjetër. Përfitimet e operacionit duhet të peshohen gjithmonë me kujdes kundrejt rreziqeve të tij, duke marrë parasysh simptomat e pacientit dhe shëndetin e përgjithshëm.

Neurokirurgët lehtësojnë lëvizjet e pavullnetshme të gjendjeve si Parkinson duke operuar në strukturat e thella të trurit të përfshira në kontrollin e lëvizjes – talamusin, globus pallidus dhe bërthamën subtalamike. Për të synuar këto grupime, neurokirurgët përdorin një teknikë të quajtur kirurgji stereotaktike. Ky lloj operacioni kërkon që neurokirurgu të rregullojë një kornizë metalike në kafkë nën anestezi lokale. Duke përdorur imazhe diagnostikuese, kirurgu lokalizon saktësisht zonën e dëshiruar në tru dhe hap një vrimë të vogël, rreth madhësisë së një nikeli. Më pas kirurgu mund të krijojë lezione të vogla duke përdorur valë radio me frekuencë të lartë brenda këtyre strukturave ose mund të implantojë një elektrodë të thellë stimuluese të trurit, duke ndihmuar kështu në lehtësimin e simptomave të lidhura me Parkinson.

Palidotomia

Kjo procedurë mund të rekomandohet për pacientët me Semundja e Parkinsonit agresiv ose për ata që nuk i përgjigjen mjekimit. Palidotomia kryhet duke futur një sondë teli në globus pallidus – një rajon shumë i vogël i trurit, me përmasa rreth një çerek inç, i përfshirë në kontrollin e lëvizjes. Shumica e ekspertëve besojnë se kjo zonë bëhet hiperaktive te pacientët me Semundja e Parkinsonit për shkak të humbjes së dopaminës. Aplikimi i lezioneve në zbehjen globale mund të ndihmojë në rivendosjen e ekuilibrit që kërkon lëvizja normale. Kjo procedurë mund të ndihmojë në eliminimin e diskinezive të shkaktuara nga mjekimi, dridhjet, ngurtësinë e muskujve dhe humbjen graduale të lëvizjes spontane.

Talamotomia

Talamotomia përdor rrymat e energjisë me radiofrekuencë për të shkatërruar një pjesë të vogël, por specifike të talamusit. Numri relativisht i vogël i pacientëve që kanë dridhje invaliduese në dorë ose krah mund të përfitojnë nga kjo procedurë. Talamotomia nuk ndihmon simptomat e tjera të Parkinsonit dhe përdoret më shpesh dhe me përfitim më të madh në pacientët me dridhje esenciale, sesa në Parkinson.

Stimulimi i thellë i trurit (DBS)

DBS ofron një alternativë më të sigurt për palidotominë dhe talamotominë. Ai përdor elektroda të vogla të cilat implantohen për të siguruar një impuls elektrik ose në bërthamën subtalamike të talamusit ose në globus pallidus, pjesë të thella të trurit të përfshira në funksionin motorik. Implantimi i elektrodës udhëhiqet përmes imazhit të rezonancës magnetike (MRI) dhe hartës neurofiziologjike, për të përcaktuar vendndodhjen e saktë. Elektroda është e lidhur me tela që çojnë në një gjenerator impulsi ose IPG (i ngjashëm me një stimulues kardiak) që vendoset nën klavikulën dhe nën lëkurë. Pacientët kanë një kontrollues, i cili u lejon atyre të ndezin ose fikin pajisjen. Elektrodat zakonisht vendosen në njërën anë të trurit. Një elektrodë e implantuar në anën e majtë të trurit do të kontrollojë simptomat në anën e djathtë të trupit dhe anasjelltas.

Kjo formë stimulimi ndihmon në ribalancimin e mesazheve të kontrollit në tru, duke shtypur kështu dridhjen. DBS e bërthamës subtalamike ose globus pallidus mund të jetë efektive në trajtimin e të gjitha tipareve motorike primare nga Semundja e Parkinsonit dhe mund të lejojë ulje të konsiderueshme të dozave të ilaçeve.

Kërkime Eksperimentale

Hulumtimi i qelizave staminale embrionale është një fushë premtuese që ka krijuar polemika politike dhe etike. Shkencëtarët aktualisht janë duke zhvilluar një sërë strategjish për prodhimin e neuroneve dopamine nga qelizat burimore njerëzore në laborator për transplantim te njerëzit të sëmurë nga Sëmundja e Parkinsonit. Gjenerimi i suksesshëm i një furnizimi të pakufizuar të neuroneve të dopaminës mund të ofrojë shpresë për pacientët e Parkinsonit në një moment në të ardhmen.

Hulumtimet që po eksplorohen aktualisht përdorin qelizat burimore embrionale, të cilat janë qeliza të padiferencuara që rrjedhin nga disa embrione njëditore. Shumica e këtyre embrioneve janë produkt i përpjekjeve për fekondim in vitro. Studiuesit besojnë se ata mund të jenë në gjendje të nxisin këto qeliza, të cilat teorikisht mund të manipulohen në një bllok ndërtimi të ndonjë prej indeve të trupit, për të zëvendësuar ato të humbura gjatë përparimit të sëmundjes.

Ka shpresë që qelizat staminale të rritura, të cilat merren nga palca e eshtrave, mund të përdoren në një mënyrë të ngjashme për të arritur rezultate. Më pak pyetje etike rrethojnë këtë lloj kërkimi, por disa ekspertë besojnë se qelizat staminale të rritur mund të jenë më të vështira për t’u punuar me to sesa ato nga embrionet. Sido që të jetë, komuniteti shkencor është pothuajse unanim në argumentimin se përpjekjet kërkimore dhe përparimet e mundshme do të ndikohen negativisht nëse nuk lejohen të punojnë në të dy llojet e qelizave staminale.

Studimet njerëzore të të ashtuquajturve faktorë neurotrofikë po hulumtohen gjithashtu. Në studimet e kafshëve, kjo familje proteinash ka ringjallur qelizat e fjetura të trurit, i ka shkaktuar ato të prodhojnë dopaminë dhe ka nxitur përmirësime dramatike të simptomave. semundja e parkinsonit

Parkinsonizmi sekondar

Ky është një çrregullim me simptoma të ngjashme me atë nga Sëmundja e Parkinsonit, por i shkaktuar nga efektet anësore të ilaçeve, çrregullime të ndryshme neurodegjenerative, sëmundje ose dëmtime të trurit. Ashtu si në Parkinson, shumë simptoma të zakonshme mund të zhvillohen, duke përfshirë dridhjen; ngurtësi ose ngurtësi e muskujve të gjymtyrëve; humbja graduale e lëvizjes spontane, që shpesh çon në ulje të aftësive mendore ose kohës së reagimit, ndryshime zëri ose ulje të shprehjes së fytyrës; humbja graduale e lëvizjes automatike, që shpesh çon në zvogëlimin e vezullimit, uljen e shpeshtësisë së gëlltitjes dhe jargëzim; një qëndrim i përkulur, i përkulur me përkulje në bërryla, gjunjë dhe ijë; një ecje ose ekuilibër i paqëndrueshëm; dhe depresioni ose demenca. Ndryshe nga sëmundja e Parkinsonit, rreziku i zhvillimit të parkinsonizmit dytësor mund të minimizohet me menaxhim të kujdesshëm të mjekimit.

Shumë nga medikamentet e përdorura për të trajtuar këtë gjendje kanë efekte anësore të mundshme, kështu që është shumë e rëndësishme të punoni ngushtë me mjekun për menaxhimin e ilaçeve. Për fat të keq, parkinsonizmi sekondar nuk duket se i përgjigjet në mënyrë efektive terapisë mjekësore sa Sëmundja e Parkinsonit.

AANS nuk miraton asnjë trajtim, procedurë, produkt ose mjek të referuar në këto fletë të dhënash për pacientët. Ky informacion ofrohet si një shërbim arsimor dhe nuk ka për qëllim të shërbejë si këshillë mjekësore. Kushdo që kërkon këshilla ose ndihmë specifike neurokirurgjike duhet të konsultohet me neurokirurgun e tij ose të saj ose të gjejë një në zonën tuaj nëpërmjet mjetit në internet të AANS’ Gjeni një neurokirurg të certifikuar nga Bordi. semundja e parkinsonit

Burimi

Sherohu.com është website qëllimi i së cilës është që të shpërndajmë tek shqipfolësit informacione rreth një jete më të mirë dhe më të shëndetshme. Artikujt në këtë faqe nuk duhen të merren si këshill përfundimtare, këshilloheni që gjithmonë të konsultoheni me mjekun tuaj para se të veproni. Ju urojmë shëndet dhe çdo të mirë.

Pyet dhe Komento këtu

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.