Dieta Pa Gluten Sherues Dramatik ndaj Parkinsonit

0
1106

A mund të shtrihet toksiciteti i glutenit në sistemin nervor, duke prodhuar simptoma identike me sëmundjen klasike të Parkinsonit? Një studim rasti i jashtëzakonshëm i shtohet një numri në rritje kërkimesh që tregojnë se neurotoksiciteti i grurit është nënvlerësuar shumë.

Një raport i jashtëzakonshëm rasti që përshkruan shërimin dramatik të një pacienti 75-vjeçar me sëmundjen e Parkinsonit pas ndjekjes së një diete 3-mujore pa gluten zbulon nevojën për të eksploruar nëse ka një prevalencë të shtuar të sëmundjes celiac të heshtur ose simptomatike ose glutenit joceliak. ndjeshmëri si tek ata që janë të prekur nga sëmundja e Parkinsonit dhe gjendja neurodegjenerative multi-faktoriale e lidhur me të, e njohur si Parkinsonizëm .

Botuar në Journal of Neurology , [i] raporti vë në dukje se sëmundja celiac shpesh manifestohet vetëm me simptoma neurologjike, madje edhe në moshë të shtyrë. Kjo mund të befasojë lexuesin, duke marrë parasysh se ankesat gastrointestinale janë simptoma më e dukshme; dhe megjithatë, kur merret parasysh literatura voluminoze e botuar mbi efektet negative shëndetësore të lidhura me glutenin, të ashtuquajturat shprehje “jashtë zorrëve” të intolerancës ndaj drithërave që përmbajnë gluten janë shumë më të zakonshme se ato të lidhura me zorrët, me jo më pak se 200 efekte të ndryshme negative shëndetësore të implikuara. Ju mund të lexoni përmbledhjen tonë të masakrës biologjike të kryer nga ky ‘mbret i drithërave’ këtu: Gruri: 200 arsye të konfirmuara klinikisht për të mos e ngrënë . Do ta vini re këtëdëmtimi i trurit figuron lart në listë. Nga skizofrenia te mania , autizmi te neuropatia periferike, sistemi nervor qendror është veçanërisht i ndjeshëm ndaj efekteve të tij negative.

Ka një gamë të gjerë mekanizmash që nxisin neurotoksicitetin e lidhur me glutenin, të tilla si:

  • Gluteni vepron si një ‘drogë truri’: Prania e peptideve opioidë farmakologjikisht aktive në grurë, duke përfshirë katër ekzorfina gluten dhe gliadorphin, dhe një tjetër është aftësia e glutenit për të kufizuar rrjedhjen e gjakut në korteksin frontal . Lexo më shumë: ” A shpjegojnë varësitë ndaj ushqimit opiatet e fshehura në ushqimin tonë? “
  • Autoimuniteti i “trurit të glutenit”: Shumë kërkime tani tregojnë se tek individët e ndjeshëm gruri ndikon negativisht në boshtin zorrë-tru , rrit përshkueshmërinë e zorrëve dhe në fund çon në sistemin imunitar që keqidentifikimi i vetë-strukturave brenda trurit ose indeve neurologjike si “tjetër”. duke bërë që sistemi imunitar i bujtësit të sulmojë sistemin e vet nervor. Lexo më shumë: ” 2 ushqime të njohura mund të nxisin imunitetin kundër trurit .”
  • “Gjembat e padukshëm” të grurit ndikojnë në tru : Proteina mbrojtëse që lidh karbohidratet në grurë e njohur si aglutinina e embrionit të grurit (WGA) , e njohur gjithashtu si “lektina e grurit”, është zbuluar se kapërcen barrierën gjaku-tru-dhe mund të ndërhyjë me neurologjinë. funksionojnë në një sërë mënyrash. Lexo më shumë: “Hapja e Kutisë së Bukës së Pandorës: Roli Kritik i Lektinës së Grurit në Sëmundjet e Njeriut” .
  • Drithërat dëmtojnë metabolikisht trurin : Konteksti më i madh është se drithërat ofrojnë një grup të papërshtatshëm ose nënoptimal të lëndëve ushqyese për metabolizmin e trurit. Dr. David Perlmutter në librin e tij më të shitur në NY Times, Brain Brain , i lidh dëmtimet njohëse endemike të popullatave të vjetra në kulturat perëndimore me konsumin e tepërt të karbohidrateve (nga drithërat dhe sheqerin) dhe nënkonsumimin e yndyrave.

Ju gjithashtu mund të lexoni artikullin e Dr. Kelly Brogan “Ky është trupi juaj (dhe truri) mbi glutenin” për të marrë një këndvështrim më të madh mbi temën.

Duke marrë parasysh këta faktorë, nuk është për t’u habitur që heqja e glutenit nga dieta mund të rezultojë në atë që titulli i raportit të rastit të publikuar e përshkruante si ” Përmirësim dramatik i simptomave të parkinsonit pas futjes së dietës pa gluten në një pacient me sëmundje celiacike të heshtur “. Ne kemi parë rikuperime të ngjashme të jashtëzakonshme me metabolizmin e trurit që optimizon yndyrnat si vaji i kokosit në rastet e demencës dobësuese, duke përfshirë sëmundjen e Alzheimerit.

Në këtë rast të ri studimi, 75-vjeçari u paraqit me një histori 1-vjeçare të “vështirësi në ecje, paqëndrueshmëri dhe lodhje”. Ekzaminimi i tij neurologjik zbuloi:

  • Hipomimi i fytyrës (shprehje të zvogëluara të fytyrës)
  • Bradykinesia (ngadalësi ekstreme e lëvizjeve dhe reflekseve)
  • Ngurtësia
  • Paqëndrueshmëria posturale

Një skanim i trurit u krye duke përdorur tomografinë kompjuterike me emetim me një foton (SPECT), duke zbuluar anomalitë në përputhje me prodhimin e ulët të dopaminës dhe që në kombinim me të dhënat klinike çojnë në një diagnozë të sëmundjes së Parkinsonit. Puna shtesë laboratorike e gjakut zbuloi nivel më të ulët se normale të folatit në serum, homocisteinë të ngritur, me nivele normale të vitaminës B12. Për të vlerësuar mundësinë e keqpërthithjes asimptomatike për shkak të një sëmundjeje celiac të heshtur, u hulumtua një ekzaminim i mëtejshëm i gjakut. Antitrupat anti-gliadin, IgA i rritur dukshëm, antitrupat anti-transglutaminazë dhe antitrupat pozitivë anti-endomyzial – të gjitha shenjat e autoimunitetit të lidhur me glutenin. Më në fund, u krye një biopsi duodenale që zbuloi karakteristikat e zorrëve (villi i rrafshuar; hiperplazia e kriptës) në përputhje me sëmundjen celiac. Si rezultat, gastroenterologu ka përshkruar një dietë pa gluten.

Çuditërisht, pas vetëm 3 muajsh abstinencë nga gluteni, pacienti raportoi një remision pothuajse të plotë të simptomave , të konfirmuar më pas nga një vlerësim neurologjik. 18 muaj më vonë ai u riekzaminua dhe u zbulua se ishte përmirësuar më tej.

Veçanërisht, pacienti nuk pa përmirësime të matshme në anomalitë dopaminergjike të zbuluara në skanimin e trurit të tij, gjë që do të pritej në sëmundjen klasike të Parkinsonit, e cila karakterizohet nga degjenerimi i qelizave që prodhojnë dopaminë në substancën nigra të trurit. Prandaj, autorët nuk pohuan se sëmundja celiac “shkaktoi” sëmundjen e Parkinsonit te pacienti, por përkundrazi se sëmundja celiac përkeqësoi parkinsonizmin në këtë rast. Rasti, megjithatë, ilustron mundësinë që një numër pacientësh të diagnostikuar me sëmundjen e Parkinsonit vuajnë nga Parkinsonizmi i paidentifikuar dhe i pareportuar më parë i lidhur me glutenin, i cili nga pamja e jashtme klinike mund të duket identike. Ata njerëz që do të përfitonin shumë nga heqja e kauzëse problemeve neurologjike – domethënë heqja e glutenit / grurit – shpesh mbidiagnostikohen dhe trajtohen me ilaçe që synojnë lehtësimin e sëmundjes së Parkinsonit, por që në fund mund të çojnë në degjenerim të përshpejtuar të prodhimit endogjen të dopaminës në tru, rritje të neurotoksicitetit për shkak të metabolitëve të drogës (p.sh. -hidroksidopamine) dhe prodhimin e diskinezive (çrregullimeve të lëvizjes) që janë shumë më të këqija se, ose nuk kanë qenë kurrë të pranishme brenda, gjendjes së para-trajtimit.

Burimi

Sherohu.com është website qëllimi i së cilës është që të shpërndajmë tek shqipfolësit informacione rreth një jete më të mirë dhe më të shëndetshme. Artikujt në këtë faqe nuk duhen të merren si këshill përfundimtare, këshilloheni që gjithmonë të konsultoheni me mjekun tuaj para se të veproni. Ju urojmë shëndet dhe çdo të mirë.

Pyet dhe Komento këtu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.