Shpresë për Pacientët me Sklerozë të Shumëfishtë me Terapinë e Re të Qelizave T

0
56

Gjetjet e fundit që ishin paraqitur në një takim investitorësh në fillim të këtij viti zbuloi se qelizat imune që luftojnë kundër virusit Epstein-Barr (EBV) kanë potencialin të ngadalësojnë ose të ndryshojnë simptomat e sklerozës së shumëfishtë (MS).

Sipas studimeve epidemiologjike, më shumë se 90% e njerëzve në mbarë botën janë infektuar me EBV në një moment të jetës së tyre, zakonisht pa efekte të këqija.

Për shkak se EBV mund të mbijetojë në trup për një kohë të gjatë duke qenë në gjumë, mund të jetë e vështirë për t’u zbuluar. Virusi ka aftësinë të aktivizohet herë pas here. Do të thotë që një individ i infektuar mund të përjetojë simptoma në mënyrë të përsëritur.

Studimi është kryer nga Atara Biotherapeutics; një kompani e vendosur në San Francisko, Kaliforni.

Shefi mjekësor i Atara-s, Dr. Joshi shpjegoi se ka prova të forta që tregojnë se infeksioni EBV luan një rol të madh në zhvillimin e MS. Në fakt, shkencëtarët e Harvardit zbuluan më parë se njerëzit me virusin Epstein-Barr kanë Rritja e rrezikut 32 herë të zhvillimit të sklerozës së shumëfishtë.

Në këtë studim, ekipi i Atara kreu një provë me një grup të vogël prej 24 pacientësh me MS duke i injektuar atyre qeliza T që synojnë virusin Epstein-Barr (EBV).

MS mbetet një sëmundje misterioze. Ndodh kur sistemi imunitar sulmon qelizat nervore duke shkaktuar kështu simptoma të tilla si lodhje, dhimbje dhe probleme me lëvizjen.

Ekspertët nuk kanë qenë në gjendje të kuptojnë plotësisht MS edhe pse ajo prek rreth 900,000 njerëz në SHBA dhe 130,000 britanikë.

Aktualisht nuk ka një kurë të njohur për MS. Është një sëmundje kronike që mund të menaxhohet vetëm me mjekim dhe terapi fizike.

Një në dhjetë pacientë përjeton MS progresive. Kjo do të thotë se disa njerëz me sklerozë të shumëfishtë marrin simptoma përkeqësuese me kalimin e kohës duke çuar në përkeqësimin e gjendjes së tyre.

Njerëzit me MS progresive kanë shumë pak mundësi trajtimi në dispozicion.

Për të ndihmuar këta njerëz, ekipi i Atara përdori terapinë e qelizave T për të synuar zhvillimin e MS.

Kjo terapi përfshin nxjerrjen e qelizave imune të quajtura ATA188 nga njerëzit që janë shëruar nga ethet e gjëndrave të shkaktuara nga infeksioni i virusit Epstein-Barr. Pas izolimit, qelizat iu dhanë si injeksion pacientëve me MS.

Atara Biotherapeutics bëri provën e ilaçeve mbi 24 të sëmurë me sklerozë të shumëfishtë për një vit në 2017.

Pjesëmarrësit erdhën nga e gjithë SHBA dhe Australia. Pacientëve iu dhanë doza të ndryshme të terapisë me qeliza T për të vlerësuar efektet e saj.

Për të siguruar përputhshmërinë, ekipi kryqëzoi mostrat e dhuruara të pjesëmarrësve të rikuperuar EBV me gjakun e pacientëve me MS.

Pas provës fillestare, 18 persona zgjodhën të vazhdojnë terapinë për tre ose më shumë vjet deri në gusht 2021.

Shkencëtari në këtë studim ekzaminoi skanimet e dëmtimit nervor në tru (të shkaktuar nga MS). Ata përdorën gjithashtu shkallën e zgjeruar të statusit të aftësisë së kufizuar (EDSS) për të testuar dhe matur simptomat fizike të pacientëve me MS.

Ndërsa studimi nuk specifikoi dozën dhe frekuencën e barit që u jepet pacientëve me MS, 20 nga 24 fillestarët treguan simptoma fizike të reduktuara sipas klasifikimit EDSS pas një viti.

Dhe skanimet e trurit të nëntë prej pjesëmarrësve u përmirësuan ndjeshëm pas tre vjetësh.

Sipas neurologëve Mark Freedman (një palë e tretë), është pothuajse e pamundur që pacientët me MS progresive të përmirësohen natyrshëm. Profesori në Universitetin e Otavës shpjegon se ekziston një fazë e caktuar e MS progresive ku pacienti bëhet dukshëm i paaftë. Dhe një gjendje e tillë nuk mund të kthehet vetë pa trajtime.

Me fjalë të tjera, terapia me qeliza T nga ekipi i Atara ka të ngjarë të jetë arsyeja kryesore që pjesëmarrësit në MS në studim treguan shenja përmirësimi.

Kjo dëshmi sugjeron se pacientët që panë rezultate mund të kenë rigjeneruar mbështjellës të rinj të mielinës, të cilat më parë ishin dëmtuar nga skleroza e shumëfishtë. Ky është një shpjegim i mundshëm për notat e përmirësuara EDSS të regjistruara nga ekipi.

Rezultati i këtij studimi është inkurajues për njerëzit me MS dhe të dashurit e tyre. Megjithatë, ekipi pranoi se madhësia e kampionit/studimit është e vogël. Dhe, rezultatet mund të jenë për shkak të placebo; (një term i përdorur për të përshkruar një situatë ku pacientët bëhen më mirë sepse ata e presin këtë).

Pavarësisht provave, shkencëtarët shpjegojnë se duhen bërë kërkime të mëtejshme përpara se të entuziazmohen të sëmurët nga skleroza e shumefishte për trajtimin e mundshëm për gjendjen e tyre.

Lajmi i mirë është se Atara së fundmi ka njoftuar se ekipi ka filluar fazën II të provës së terapisë me qeliza T me 80 pacientë me MS.

Lexo Si të Zmbrapsen Simptomat e Sklerozes se Shumefishte me Protokol WAHL

Burimi

Sherohu.com është website qëllimi i së cilës është që të shpërndajmë tek shqipfolësit informacione rreth një jete më të mirë dhe më të shëndetshme. Artikujt në këtë faqe nuk duhen të merren si këshill përfundimtare, këshilloheni që gjithmonë të konsultoheni me mjekun tuaj para se të veproni. Ju urojmë shëndet dhe çdo të mirë.

Pyet dhe Komento këtu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.